Lysbakken ber partilederne om å løse «tillitskrisa i norsk skole»

SV-lederen mener de andre partiene dobbeltkommuniserer.

REAGERER: Lærerne går ut i streik, og SV-leder Audun Lysbakken ber partiene om å ta tak i sine representanter i KS' hovedstyre. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
REAGERER: Lærerne går ut i streik, og SV-leder Audun Lysbakken ber partiene om å ta tak i sine representanter i KS' hovedstyre. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ytterligere 5500 lærere ved 132 skoler går fra mandag ut i streik.

Det skjer etter at Utdanningsforbundets medlemmer sa nei til forslag om en ny arbeidstidsavtale.

I arbeidsgiveroranisasjonen KS' hovedstyre sitter fylkeskommune- og kommunerepresentanter for Arbeiderpartiet, Høyre, Krf, Sp, Frp, SV og Venstre.

SV-leder Audin Lysbakken krever i et brev fra i dag, adressert til partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (Krf), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Trine Skei Grande, at de jobber for at KS firer på arbeidstidskravene.

Dobbeltkommuniserer - Partiene sier én ting og gjør noe annet. Mange av partiene har vært ute med støtte til lærerne og bekymring for streiken. Både Høyre, Ap og Sp har kritisert KS, mens de samme partiene sitter i hovedstyret og støttet forslagene fra KS hele veien, sier Lysbakken til Dagbladet.

Han sier hensikten med brevet er å få de andre partiene til å gjøre en skikkelig innsats for å få KS til å snu i saken.

- De andre partiene har et ansvar med de posisjonene de har i KS. De kan gjøre noe det som skjer i KS. Regjeringen og Stortinget kan ikke gripe inn, men kommunepolitikerne kan det. Lederne burde ta kontakt med sine representanter og gi tydelig beskjed til kommunepolitikerne om hva partiene mener om dette.

- Det står ikke respekt av å si én ting og gjøre noe annet, sier han.

Tillitskrise Lysbakken frykter en tillitskrise i norsk skole.

«Ved inngangen til et nytt skoleår preges skolen av en tillitskrise mellom lærere og skoleeiere. Tre av fire lærere stemte nei til et nytt forslag til arbeidstidsavtale, og det ligger an til lærerstreik. En hovedgrunn er at forslaget innskrenker lærernes styring over egen tidsbruk. Lærerne opplever dette som mistillit, og frykter det vil gå ut over oppfølgingen av hver enkelt elev.» skriver han i brevet.

- Jeg bekymrer meg for den helt konkrete situasjonen og at den går ut over elevene og skaper en vanskelig høst for mange familier. Lærerne føler at de blir møtt med mistillit. Det er utrolig uheldig, spesielt nå som vi forsøker å løfte statusen til norsk skole og lærerne. Denne konflikten ødelegger for det, og skaper dårlig stemning i skolen, mener han.

- Dette kan fortsatt unngås, hvis KS nå ikke er stivbeinte og styrer seg inn i en konflikt som fordyper tillitskrisen i Skole-Norge og trekker de mest provoserende forslagene, sier Lysbakken.

Forsøkt før «I februar sendte jeg et brev til partilederne fra opposisjonspartiene på Stortinget, der jeg orienterte om at Ivar Johansen fra SV ville ta saken opp i hovedstyret for å få tilslutning til å finne mer fleksible ordninger i dialog med lærerne. Dette initiativet nådde ikke fram.» skriver Lysbakken i brevet.

- SV tok opp denne saken i vinter og forsøkte å få KS til å endre kurs og gå bort fra det vi mener er en konfrontasjonsline overfor lærerne. Da var vi helt aleine. Nå virker det som de andre partiene kommer på rekke og rad, uten at det skjer i KS' hovedstyre, sier Lysbakken.