- HAN HOLDT IGJEN INFORMASJON:Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Anders Anundsen (Frp), sier han vil gå inn for at Audun Lysbakken må komme til Stortinget for å forklare seg. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
- HAN HOLDT IGJEN INFORMASJON:Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Anders Anundsen (Frp), sier han vil gå inn for at Audun Lysbakken må komme til Stortinget for å forklare seg. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

- Lysbakken er nærmere en høring i Stortinget nå

Leder av Kontrollkomiteen, Anders Anundsen (Frp), mener Audun Lysbakken har holdt tilbake informasjon om selvforvarspengene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kontrollkomiteens leder Anders Anundsen (Frp) sier at dagens begivenhet har ført Lysbakken enda nærmere en kontrollhøring i Stortinget.

- Dette styrker mulighetene for å åpne kontrollsak. Han har bevist holdt tilbake informasjon for kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget, sier Anundsen til Dagbladet.

Han tenker særlig på at Lysbakken ikke var åpen om at embedsverket i departementet så klart advarte ham mot å gi penger til hans egen ungdomsorganisasjon Sosialistisk Ungdom (SU).

Trosset advarsler Audun Lysbakken gikk imot anbefalingene fra sine egne byråkrater da han bestemte seg for å gi 154 000 kroner til Jenteforsvaret, som har tettet bånd til SU.

LES LYSBAKKENS SVAR HER

- I det første brevet skriver han at det var vurdert å bare gi tilskudd til LLH i Sør-Trøndelag. Han opplyste ikke om at embedsverket så klart anbefalt at han ikke ga penger til SU. Denne informasjonen burde han kommet med i forrige runde, sier Anundsen.
Anundsen understreker at han ikke er motstander av at politikere overprøver embedsverket i sitt eget departement.

- Snarere tvert i mot. Men med den nære tilknytningen som er mellom SV, SU og Jenteforsvaret, må man forvente at han er særlig vaktsom, sier Anundsen.

Vil åpne kontrollsak Per-Kristian Foss (H) slår følge med Anundsen, og vil kreve at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité åpner sak når de møtes førstkommende tirsdag.

Det betyr at Audun Lysbakken trolig må komme til Stortinget for å forklare seg.

- Etter dagens redegjørelse fra Lysbakken, har saken har fått et mer alvorlig preg, ved at han innrømmer at avgjørelsen om tildeling av penger ble gjort i strid med anbefalingen fra embetsverket, og i strid med økonomiregelverket. I tillegg er det i strid med Stortingets vilje, som satt som forutsetning for denne potten med penger at den skulle lyses ut, sier Foss til Dagbladet.

PRESSET STATSRÅD: I dag måtte Audun Lysbakken nok en gang redegjøre for tildelingen av penger til Jenteforsvaret. Han offentliggjør nå samtlige dokumenter og all korrespondanse i saken. Foto: Jacques Hvistendahl
PRESSET STATSRÅD: I dag måtte Audun Lysbakken nok en gang redegjøre for tildelingen av penger til Jenteforsvaret. Han offentliggjør nå samtlige dokumenter og all korrespondanse i saken. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Jeg registrerer at enkelte har brukt begrep som bevisst eller ubevisst korrupsjon om denne saken, sier Foss.

- Burde tatt advarslene Under dagens pressekonferanse beklaget Lysbakken nok en gang, og sa at politisk ledelse burde hørt på advarselen fra byråkratene i departementet.

- Min konklusjon har hele tiden vært at vi ikke burde gjort den tildelingen. Embetsverket ga et klokt råd som burde blitt fulgt, sa Lysbakken.

- Det er flere eksempler på rutinesvikt i departementet i denne saken som gjør at det er blitt stilt spørsmål jeg gjerne skulle vært foruten.

Lysbakken ville ikke gå nærmere inn på hvem i den politiske ledelsen som har bidratt i prosessen. På spørsmål om han selv har bidratt, svarte Lysbakken at det er irrelevant.

- Det er jeg som er ansvarlig, punktum, sa statsråden.