BEGGE VEIER:  Foreldrene må selv få bestemme hvordan de fordeler permisjonen, mener stortingspolitiker Linda Hofstad Helleland (H). Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BEGGE VEIER: Foreldrene må selv få bestemme hvordan de fordeler permisjonen, mener stortingspolitiker Linda Hofstad Helleland (H). Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Lysbakken har gitt dårlig samvittighet til mødre

Linda Hofstad Helleland (H) reagerer på pupputsagnene til Lysbakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Audun Lysbakkens utspill om at mødre må kunne prioritere jobb og likestilling framfor barnas behov for morsmelk får to konservative politikere til å reagere kraftig - på hver sin måte.

Høyres Linda Hoffstad Helleland sier Lysbakkens prat om valgfrihet er nye toner.

- Jeg har aldri hørt at familieministeren noen gang tidligere har snakket om valgfrihet. Det er fantastisk at han nå tar til orde for dette, sier hun.

Dårlig samvittighet - Det er sunt å amme. Men det kan også være svært gode argumenter for at familien velger annerledes, har Lysbakken tidligere sagt til Dagbladet.

Høyrepolitikeren mistenker at Lysbakken snakker om frihet til å ta de valgene som passer med hans egen overbevisning.

- Man kan ikke bare være for valgfrihet for de som velger den rødgrønne løsningen. Valgfriheten må gjelde begge veier. Lysbakken har selv vært med på å gi dårlig samvittighet til mødre som velger å ta ut hele permisjonen selv. Det er mange som er i en situasjon der det ikke passer at mor går ut i arbeid før etter ett år, sier Helleland.

Morsmelk best Solveig Horne (Frp) reagerer på at Lysbakken går ut mot Helsedirektoratets råd om å amme barn i ett år.

- Å begynne å sette likestilling foran amming viser en desperat person som jeg mener ikke har peiling på hva han snakker om, sier hun.

Hun mener barneminister Lysbakken prioriterer egne politiske mål foran barnas helse.

- Vi håper at de fleste småbarnsforeldre velger å amme barna sine, for det er den optimale ernæring. Melkeerstatning er et godt alternativ for de som av en eller annen grunn ikke kan amme, men morsmelk har mange fordeler for barnet og for mor. Dette er anbefalinger som bygger på grundig dokumentasjon fra norske og internasjonale studier, sier Henriette Øien i Helsedirektoratet.