Lysbakken i ny pengesak

Flere SV-topper dras inn i forkant av landsmøtet.

I FOKUS: Audun Lysbakken for en strevsom helg på SVs landsmøte.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I FOKUS: Audun Lysbakken for en strevsom helg på SVs landsmøte. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en pengesak med tilknytning til toppnavn i SV dukket fredag opp i forkant av landsmøtet. NRK melder at tidligere SV-leder Berit Ås har fått penger til et kvinneprosjekt fra statsrådene Audun Lysbakken og Tora Aasland uten å søke.

Likestillingsminister Audun Lysbakken skal ha kjent til saken, men ikke følt seg inhabil. Ås skal ha fått en halv million kroner til en stiftelse ved navn Kvinneuniversitetet Norden.

Berit Ås er ingen hvem som helst i SV. Hun var partiets første leder fra dannelsen i 1975 og en innflytelsesrik partikollega av Aasland, som selv senere ble nestleder i SV. Hun er i dag statsråd for forskning og høyere utdanning og leder av partiets valgkomité.Ifølge oppslag i både NRK og VG fikk Berit Ås pengene høsten 2010.

Senere har stiftelsen fått to millioner kroner, da etter søknad.Ingen av de omtalte personene ville fredag kveld kommentere denne saken. Pøbelprosjekt Tidligere på dagen orienterte avtroppende partileder Kristin Halvorsen om en annen sak, der det også ble utbetalt penger i strid med økonomireglementet.

Dette gjelder det såkalte Pøbelprosjektet, et støtteprogram for å hjelpe ungdom som faller ut av skolen, inn i arbeidslivet.Halvorsen erkjenner at bevilgninger til Pøbelprosjektet er et brudd på økonomiregelverket som gjelder for departementene.

Men hun sier det ikke dreier seg om noe SV-prosjekt.Det var VG som fredag hadde oppslag om at departementene til Halvorsen og nylig avgått barne- og likestillingsminister Lysbakken har brutt regelverket ved å gi penger til prosjektet.

Dette ble gjort uten korrekt utlysning.Under opptakten til SVs landsmøte på Lillestrøm måtte Halvorsen innrømme at dette ikke hadde skjedd helt etter boken. Hun avviste imidlertid enhver spekulasjon om at det var noen spesiell SV-tilknytning til dette prosjektet. - Ingen SV-sak - Dette er ikke en SV-sak, og den dreier seg følgelig heller ikke om inhabilitet. Pøbelprosjektet er et privat initiativ som har bred tverrfaglig støtte.

Jeg har orientert landsstyret om saken, og alle erkjenner alvoret. Men saken har ingenting med habilitet og godt eller dårlig politisk skjønn å gjøre, sa Halvorsen.

Hun framholdt at prosjektet står på egne bein, at det støttes av kronprinsparets fond og ledere i næringslivet og at det ikke er spørsmål om vennetjenester av noe slag.Utdanningsdirektoratet åpner for å stoppe overføringen på 1 million kroner til Pøbelprosjektet AS.

Pengene er satt av, men ennå ikke utbetalt.- Vi vurderer forutsetningene for utbetalingen før vi overfører pengene. Det gjør vi alltid, sier divisjonsdirektør Erik Bolstad Pettersen i Utdanningsdirektoratet til NTB.
Granskes Tildelingen skal granskes av Stortinget etter avsløringene om at Halvorsen og tidligere kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) bevilget pengene trass i advarsler fra embetsverket.

- At innkjøp skal ut på anbud og tildelinger utlyses, er et generelt prinsipp som Riksrevisjonen har påpekt mange ganger. Det er en viktig forsvarslinje mot korrupsjon, sier Per-Kristian Foss (H) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til NTB.

Han sier tildelingen skal behandles i komiteen, trolig som del av den varslede gjennomgangen av departementenes tildelingsrutiner.

- Det er all grunn for Halvorsen til å ta selvkritikk. Slike midler bør ikke tildeles uten å ha vært utlyst på forhånd, selv om prosjektet i seg selv kan være vel og bra, sier Foss.

Ifølge VG har Halvorsen og Solhjell utbetalt over 4,7 millioner kroner til det private aksjeselskapet til Eddi Eidsvåg. Pengene er bevilget uten utlysning, men flere ganger er beløpene innvilget etter skriftlig søknad.

I valgkampen 2009 overrakte nåværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen 700.000 kroner til prosjektet, uten at de hadde søkt. (NTB)