INVITERER: Statsråd Audun Lysbakken inviterte tidligere denne uka SOS Rasisme til å diskutere medlemstrikse-saken på sitt kontor i Oslo sentrum. 
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
INVITERER: Statsråd Audun Lysbakken inviterte tidligere denne uka SOS Rasisme til å diskutere medlemstrikse-saken på sitt kontor i Oslo sentrum. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

Lysbakken inviterer SOS Rasisme til kontoret for å prate om penger

Men nekter å svare på om organisasjonen politianmeldes for omfattende medlemstriksing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I over et år har Barne- og familiedepartementet gransket SOS Rasisme med mistanker om medlemsjuks. I desember 2010 mente et utvalg at tiden var moden for å kreve tilbake flere millioner organisasjonen har mottatt på feilaktig grunnlag.

Siden da har kravene fra staten økt kraftig. Departementet mener den antirasistiske ungdomsbevegelsen har skaffet seg millioner av skattekroner uberettiget gjennom å oppgi for høye medlemstall.

Saken om medlemstriksing i SOS Rasisme er den klart største av sitt slag i Norge.

Likevel vil ikke ansvarlig statsråd Audun Lysbakken (SV) svare på om SOS Rasisme skal politianmeldes, etter organisasjonens omfattende medlemstriksing og innrapportering av fiktive identiteter som «medlemmer» til staten.

Fra før har departementet forlangt tilbakebetalt 5,3 millioner kroner fra SOS Rasisme. Dagbladet kjenner til at summen kan bli langt høyere. Totalt er kravene mot SOS Rasisme 15 ganger så store som boten AUF fikk for sitt medlemsjuks på 90-tallet.

Inviterer på kontoret I over et år har den betente saken ligget på Lysbakkens bord, uten at han har grepet direkte inn. Nå inviterer han den skandaleomsuste organisasjonen til kontoret sitt for å diskutere den anstrengte økonomiske situasjonen.

Verken Lysbakken eller departementet vet i dag hvordan SOS Rasisme har brukt mange titalls millioner kroner de siste årene.

Organisasjonens ledelse nekter å vise fram detaljerte regnskap og bilag til myndighetene, slik de er pliktige til. På møteplanen er det ingen punkter som likner på en oppvask om pengebruken i organisasjonen.

- Statsråden har invitert ledelsen i SOS Rasisme til sitt kontor i morgen for å diskutere en nedbetalingsplan, sier seniorrådgiver i departementets presseavdeling, Le Hang Duong.

I liknende saker tidligere har krav fra staten blitt oversendt Statens innkrevingssentral.

Nekter å svare Det statlige fordelingsutvalget hadde i går møte der de diskuterte en mulig politianmeldelse av organisasjonen. Dagbladet kjenner til at utvalget ikke tok stilling til dette punktet, men heller valgte å kaste den betente saken tilbake i Lysbakkens fang.

På direkte spørsmål i dag vil ikke statsråden svare på om SOS Rasisme blir politianmeldt.

- Det har vi ingen kommentar til, sier Hang Duong.

Lysbakken var selv medlem av organisasjonen tidlig på 90-tallet. SV-partileder Kristin Halvorsen var selv med å grunnlegge organisasjonen i 1985. SOS Rasisme har flere ganger avvist at de har drevet med medlemsjuks. Dagbladet har ikke fått kontakt med hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i dag.

Raser sammen Dagbladet har det siste året avslørt fiktive medlemskap og avdelinger som lokale medlemmer sier ble opprettet bare for å melke støttekroner fra staten. Dagbladet har også vist fram organisasjonens strenge hemmelighold og Tjen Folkets drift av det som en gang var en bred og viktig antirasistiske organisasjon i Norge.

Dagbladet avslørte i oktober hvordan organisasjonen sendte ut kontingentinnbetalinger til fiktive personer ikke lot seg spore i folkeregisteret. SOS Rasisme har rapportert inn disse fiktive medlemmene for å få utbetalt støtte fra myndighetene.

Korthuset kan nå være ferd med å rase sammen, med tap av inntekter og medlemsflukt.

Etter et initiativ fra Antirasistisk senter og flere ungdompartier planlegges det å opprette en ny ungdomsorganisasjon mot rasisme.

Andre krav Fra før av har Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) saksøkt SOS Rasisme for 9,7 millioner, fordi organisasjonen har brukt penger bevilget til antirasistisk arbeid til å investere i lokalene.

Oslo kommune krever også flere hundre tusen kroner, men vurderer å øke kravet til to millioner, samt å politianmelde SOS Rasisme for egen del.

Les alt om SOS Rasisme her.

SKYLDER MILLIONER:  SOS Rasisme. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
SKYLDER MILLIONER: SOS Rasisme. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet Vis mer