TREKKER SEG: Amal Aden vil ikke lenger være med i kvinnepanelet. Foto: Linda Næss/Dagbladet
TREKKER SEG: Amal Aden vil ikke lenger være med i kvinnepanelet. Foto: Linda Næss/DagbladetVis mer

- Lysbakken kan lese boka jeg har skrevet

Der er det nok av gode råd, mener Amal Aden, som trekker seg fra kvinnepanelet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Jeg har ikke tro på det de driver med, sier forfatter Amal Aden til Dagbladet.

Allerede etter første møte i likestillingsminister Audun Lysbakkens kvinnepanel, i februar, bestemte hun seg. Deretter skrev hun brev til departementet om at hun ville trekke seg fra panelet. Det ble ikke slik hun forestilte seg.

- Spennende«Jeg er opptatt av kvinner og barns rettigheter og det er derfor en glede å få være en del av kvinnepanelet. Vi skal jobbe for at likestillingen blir satt på dagsorden», skrev Aden i VG 6. februar.
- Jeg sa først ja fordi jeg syntes det hørtes veldig interessant ut, jeg har jo også jobbet med kvinner, barn og integrering tidligere, forklarer hun i dag.

Sammen med blant andre Christine Koht, Anette Sagen, Margreth Olin og Pia Tjelta var Aden en av 31 utvalgte kvinner som sammen skulle komme med innspill til likestillingsminister Audun Lysbakken.
- Men hvis poenget er å prate og prate, for så å gi råd til Audun Lysbakken, kan jeg like godt gjøre andre ting.

Utålmodig- Jeg trodde vi skulle diskutere likestilling. Det gjør de jo, men på et annet nivå enn jeg så for meg. Minoritetskvinner har andre utfordringer enn likelønn, vi snakker om i det hele tatt å få lov til å gå ut av leiligheten. Jeg har ikke tålmodighet til å sitte i et slikt panel. Her er det 31 ulike kvinner som skal diskutere seg fram til noen innspill. Det er mange bra damer der, men det er synd at rådene går til Audun Lysbakken.
- Kan du ikke fremme sakene du er opptatt av, nettopp ved å sette dagsorden i et slikt panel som gir råd til regjeringen?
- Jeg tror ikke jeg vil sette tiltrekkelig dagsorden i panelet til at Audun Lysbakken vil lytte til mine råd. Jeg søker en mer realistisk arbeidsmetode. Ministeren kan lese boka som jeg har skrevet, der er nok av gode råd.

Ikke presist mandat- Til oss har hun oppgitt at hun ikke har tid til å delta, og det beklager vi, sier Audun Lysbakkens statssekretær Henriette Westhrin.
Hun har ingen forståelse for at Amal Aden ikke tror hun ville ha nådd fram med sine synspunkter.
Westhrin sier at departementet bevisst har latt være å gi kvinnepanelet et presist mandat, for å gi panelet frihet.
- Kan dette ha blitt for diffust til at Amal Aden ville bruke tid på det?
- Det må hun svare på selv, sier Henriette Westhrin.