- Lysbakken kaster skattebetalernes penger ut av vinduet

- Konkurranse gjør tjenestene billigere og bedre, sier Frp's Bård Hoksrud.

Oslo 20130523. Bård Hoksrud (frp) på Stortinget, han kan bli statsråd etter valget. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Oslo 20130523. Bård Hoksrud (frp) på Stortinget, han kan bli statsråd etter valget. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hoksrud reagerer sterkt på utspillet fra SV-leder Audun Lysbakken i Dagbladet i dag. Lysbakken vil gjøre det umulig for private aktører på tjene penger på velferdstjenester.

I dag er det ulovlig å ta ut utbytte fra privatskoler. Lysbakken vil inneføre utbyttestopp også for private aktører som leverer tjenester innen barnevern, rusomosorg og eldreomsorg.

Kostnadseksplosjon - Lysbakkens logikk er at selv om noen klarer å levere bedre tjenester til lavere kostnad, er det ikke greit å ta ut utbytte. Men det betyr at han kaster vekk offentlige penger fordi offentlige ordninger er dyrere. I Helse Midt Norge har alle ambulansene blitt offentlige. Overgangen fra privat til offentlig drift har gitt en merkosnad på 125 millioner kroner, sier Hoksrud til Dagbladet.

Private billigere Av denne summen går 50 millioner kroner til dekning av pensjonsutgifter for de ansatte.

Han viser til erfaringene fra sitt hjemfylke Telemark, der noen kommuner har privat ambulansedrift, andre har kommunal drif.-
- De offentlige er mye dyrere. Mye går selvsagt til pensjonskostnader. Men de som driver privat, som eier bilene og stasjoneen selv, er opptatt av å få noe ut av det selv. De er kanskje mer opptatt av effektiv drift, sier Hoksrud.

Fantasiverden - Lysbakken lever i en fantasiverden der alt det offentlige driver, er bra. Frp vil ikke ha private aktører for enhver pris, men vi vil ha konkurranse fordi det stimulerer til mer effektiv drift. Vi vil at pengene som brukes av det offentlige, skal gå til pasientene.

Hvis man kan drive mer effektiv og levere bedre og billigere tjenester, må det være rom for å ta ut utbytte. Det er dumt å kaste penger ut av vinduet. Det gjør man hvis man sier at alt skal være offentlig, mens private ikke skal få lov til å drive noe. Vi trenger begge deler for å stimulere til konkurranse, sier Hoksrud