ANNERLEDES VALGKAMP:  Audun Lysbakken vil ikke gi råd om hva britene skal stemme på torsdag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ANNERLEDES VALGKAMP:  Audun Lysbakken vil ikke gi råd om hva britene skal stemme på torsdag. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Lysbakken kjenner seg ikke igjen i britisk nei-leir

EU har påvirket Storbritannia i positiv retning på flere områder, mener SVs leder Audun Lysbakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NTB:)Lysbakken synes det er vanskelig å identifisere seg med den britiske nei-siden. Han avsto fra å si hva han håper blir utfallet av torsdagens Brexit-avstemning og ville ikke gi råd om hva britene skal stemme.

– Vi kjenner oss igjen i en del av nei-argumentene som handler om demokrati og suverenitet. Men vi kjenner oss veldig fremmede for det som kanskje er blitt hovedtonen i nei-kampanjen i Storbritannia, en argumentasjon basert på ganske rå fremmedfrykt, sa Lysbakken på SVs sommerpressekonferanse mandag.

Han konstaterer at EU-debatten i Storbritannia er veldig annerledes enn i Norge.

– Storbritannia står ofte til høyre for EU når det gjelder arbeidsliv- og miljølovgivning. EU har påvirket Storbritannia positivt på områder hvor det kunne påvirke Norge negativt, mener han.

Lysbakken påpeker at et britisk nei kan åpne for nye samarbeidsformer med EU, og at det kan gi muligheter for at Norge kan forhandle fram en ny og bedre avtale. (©NTB)