Lysbakken kritisk til påstått Anundsen-erstatter fra «det ytterligående Frp»

- Når du har både Amundsen, Sylvi Listhaug og Per Sandberg, kan du ikke lenger si at du ikke har høyrepopulister i regjering, sier SV-lederen. 

KRITISK: Audun Lysbakken (SV) er kritisk til ryktene om de nye regjeringsutnevnelsene, med forbehold om at lekkasjene medfører riktighet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRITISK: Audun Lysbakken (SV) er kritisk til ryktene om de nye regjeringsutnevnelsene, med forbehold om at lekkasjene medfører riktighet. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag, nesten på dagen ett år siden forrige gang regjeringen gjorde utskiftinger, kom nyheten om at justisminister Anders Anundsen (Frp) og olje- og energiminister Tord Lien (Frp) skiftes ut.

Ifølge NTB tar Per Willy Amundsen (Frp) Anundsens plass i justisdepartementet, mens Terje Søviknes går inn som statsråd i olje- og energidepartementet.

SV-leder Audun Lysbakken reagerer på nyheten om landets nye justisminister.

- Hvis det er riktig at Amundsen utnevnes, betyr det at den mest ytterliggående delen av Frp styrker seg i regjering; en som er kjent for splittende og aggressiv retorikk i integreringsdebatten og som åpent har forsvart løgnene om klimaforskningen, sier Lysbakken til Dagbladet.

Kritisk til høyrepopulisme

Amundsen er blant annet klimafornekter, og har også erget på seg politiske motstandere med utspill enkelte har betegnet som rasistiske.

- Det setter Erna Solbergs løfte om at vi ikke skulle få høyrepopulister i regjering i et stadig merkeligere lys og er nok en grunn til å spørre Venstre og KrF hvorfor i all verden de fortsetter å sørge for at denne regjeringen har makten, sier Lysbakken, og sikter til diskusjonen statsministeren hadde med SVs Heikki Holmås etter valget i 2013.

Da barket de to sammen over påstanden fra Holmås om at Frp var et høyrepopulistisk parti.

- Når du både har Amundsen, Listhaug og Per Sandberg i regjering, kan du ikke lenger si at du ikke har høyrepopulister i regjering, sier Lysbakken, som lenge har ment at Frp er et høyrepopulistisk parti.

Dagbladet har ikke lyktes i å få en kommentar fra verken Søviknes eller Amundsen i løpet av kvelden søndag.

Ros fra Hagen

Regjeringens samarbeidsparti Venstre ønsker heller ikke å kommentere det mulige byttet i regjering, som ifølge DN ventes å offentliggjøres tirsdag.

- Vi kommenterer ikke spekulasjoner rundt eventuelle statsrådavganger eller gir noen vurdering av hvilke forventninger vi måtte ha eller eventuelt ikke måtte ha til eventuelt nye påtroppende statsråder, sier Jan-Christian Kolstø, pressesjef i Venstres stortingsgruppe, til Dagbladet.

Om den politiske venstresida ikke bifaller de påståtte nye statsrådene, virker flere Frp-politikere fornøyde.

Frp-veteran Carl I. Hagen mener partiet får to gode statsråder i Søviknes og Amundsen.

- Det er på tide at Terje Søviknes får en plass i rikspolitikken. Jeg har flere ganger oppfordret ham til det, men han har sagt nei av personlige grunner, sier Hagen, som tar forbehold om at lekkasjene er riktige.

- Gode valg

Den populære Os-ordføreren trakk seg fra sine politiske verv i politikken etter en sex-skandale i 2001, men kom for tre år siden tilbake i varmen i Frps sentralstyre.

Han har flere ganger blitt nevnt som en het statsrådkandidat, og har heller ikke lagt skjul på at han kunne ha lyst til å sitte i regjering.

Amundsen var tidligere innvandringspolitisk talsmann for Frp, og har markert seg som både innvandringskritisk og klimafornekter.

Han er nå statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, hvor han etter sigende skal ha gjort en god jobb.

- Både Per Willy Amundsen og Terje Søviknes er svært gode valg. Per Willy har vokst med hver oppgave han har fått, og jeg tror han vil gjøre en meget god jobb som justisminister. Søviknes har ikke såvidt meg bekjent vært voldsomt engasjert i olje og energi, men har den egenskapen at han fort tar hånd om et nytt saksfelt, og han er fra Vestlandet, sier Hagen, som legger til grunn at de påståtte byttene i regjeringskabalen skjer frivillig fra Anundsen og Liens side, slik NTB melder.