- Lysbakken kunne lettet trykket på Kirsti Bergstø

Leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen, Anders Anundsen (Frp), synes at Lysbakken har vært uryddig.

KALLER LYSBAKKEN ROTETE: Leder i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomitè, Anders Anundsen (Frp), mener håndteringen til Audun Lysbakken (SV) har vært rotete. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
KALLER LYSBAKKEN ROTETE: Leder i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomitè, Anders Anundsen (Frp), mener håndteringen til Audun Lysbakken (SV) har vært rotete. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Audun Lysbakken har hele tiden nektet å svare på når han første gang ble orientert om selvforsvarspengene. Et internt notat viser at SVs kronprins allerede i fjor ble forsøkt varslet om at pengedrysset over SU ville være problematisk.

En bekreftelse Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Anders Anundsen (Frp), mener dokumentet som er datert 9. november 2011 bekrefter at Lysbakken var klar over varselene.

- Den bekrefter det som det har vært spekulert i lenge. Det vil ikke spille noen rolle for behandlingen i kontrollkomiteen, men det er jo uheldig at Lysbakken har vært så rotete i håndteringen av en sak som startet med uryddighet, mener Anundsen.

Bygger opp under spekulasjoner Lysbakken har hele tiden nektet å svare på om han ble orientert om embetsverkets anbefalinger eller at statssekretær Kirsti Bergstø avgjorde at utlysingen skulle avlyses. Dermed har Bergstø fremstått som synderen for offentligheten.

- Dette viser at Lysbakken faktisk kunne lettet på trykket mot Kirsti Bergstø. Det kan være med på å bygge opp under spekulasjoner om hvorfor han ikke sa at han fikk beskjed, forteller Anundsen til Dagbladet.

Anundsen ønsker å poengtere at dette ikke vil spille noen rolle for behandlingen i kontrollkomiteen.

- For vår del er Lysbakken og har alltid vært 100 prosent ansvarlig. Det vil ikke spille noen rolle for kontrollkomiteen, men det kan hende at noen i SV vurderer det annerledes, sier Anundsen.

Rotete håndtering Klokka ti over tolv i dag, fikk Dagbladet bekreftet at Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) kom til å offentliggjøre enda flere dokumenter i den betente selvforsvarssaken. Det ble senere klart at dokumentene ikke ville komme før på mandag. Grunnen var kvalitetsikring.

- Alle signaler fra oss har vært at vi håpet på å få det over i dag, men når jeg nå fikk den endelige bekreftelsen, viste det seg at vi kom til å bruke lenger tid på kvalitetsikringen. Så i stedet for å sende ut noe sent i kveld, venter vi til mandag. Det er helt udramatisk, sa kommunikasjonssjef i BLD, Maria Brit Espinoza til Dagbladet tidligere i dag.

Anundsen mener at håndteringen til departementet har vært rotete.

- Det er en fordel for oss at de kvalitetssikrer før de sender oss noe. Stortinget er tålmodige, men det fremstår som veldig rotete når man lover media noe, men ikke holder det, sier Anundsen som tildligere har uttalt at håndteringen til Lysbakken vil bli diskutert i kontrollkomiteen.

100% ANSVARLIG: Audun Lysbakken anklages for å ha vært rotete i sin håndtering av saken. Foto: Erling Hægeland, Dagbladet
100% ANSVARLIG: Audun Lysbakken anklages for å ha vært rotete i sin håndtering av saken. Foto: Erling Hægeland, Dagbladet Vis mer