Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lysbakken leder homoparade

- Jeg er Homominister og skal gå først i toget for åpenhet og toleranse.

PARADEKLAR: Skeive dager ble markert med opptog fra Grønland til Rådhusplassen i fjor. I år skal Audun Lysbakken gå først i toget. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
PARADEKLAR: Skeive dager ble markert med opptog fra Grønland til Rådhusplassen i fjor. I år skal Audun Lysbakken gå først i toget. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag er det duket for fest i Oslos gater når homoparaden under Skeive dager arrangeres i hovedstaden. For andre året på rad skal toget gå gjennom Grønnland, et område hvor homofile tidligere har blitt trakassert.

Alle må tilpasse seg - Respekten for homofile skal være en grunnleggende verdi som alle må tilpasse seg. Jeg har deltatt noen ganger tidligere og i år skal jeg gå først i toget som homominister. Det gleder jeg meg til, sier likestillingsminister Audun Lysbakken.

I fjor var det 5000 mennesker som toget gjennom Oslos gater. Da var det mange som hadde oppfattet det hele som en bevisst protest mot tilfellene av såkalt moralpoliti og homohets i området.

Diskriminering
- Det er symbolsk viktig at den går gjennom Grønnland. Det er den mest mangfoldige bydelen i Oslo både når kulturelt og med tanke på etnisitet. Ikke minst på bakgrunn av episoden vi hadde i fjor, hvor et homofilt par ble overfalt på åpen gaten fordi de gikk hånd i hånd.
Jeg er opptatt av å støtte opp om paraden og vise at vi ikke godtar noen kulturelle eller religiøse grunner for diskriminering, sier Lysbakken.

Åpenhet
- Vi må vise respekt og være like tydelig mot innvandrer og norske kristne foreninger som har de samme holdningene. Ingen skal kunne gjemme seg bak religiøse begrunnelser for ikke å vise respekt. Alle har rett til å leve ut sin seksualitet. Man må kunne tydelig vise hvem man er, og alle skal kunne fortelle om alle sider av seg selv uten å møte skepsis og fordømming, sier Audun Lysbakken.

Han mener at arrangementet Skeive dager ikke bare er en feiring av lesbiske og homofile, men en generell feiring og politisk markering av åpenhet.

- Vi må tydelig vise at vi ikke aksepterer noen form for diskriminering og trakassering. Jeg synes det er spesielt moro med organisasjonen Skeiv verden, en interesseorganisasjon for lesbiske og homofile med minoritetsbakgrunn som jobber for mennesker som i det daglige er redde for å vise seg i offentligheten, sier Lysbakken som legger til at alle som er for et åpent og tolerant samfunn bør støtte opp og møte i paraden lørdag.

FEIRER: Audun Lysbakken vil feire Skeive dager i Oslo i morgen. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
FEIRER: Audun Lysbakken vil feire Skeive dager i Oslo i morgen. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer