- Lysbakken må ha visst

Kilder som kjenner barne- og likestillingsdepartementet (BLD) godt, mener det er utenkelig at Lysbakken ikke fikk beskjed.

VARSELET: Dette er følgebrevet til innstillingen som viser hvordan fagavdelingen sendte dokumentet oppover i byråkratiet. POL betyr politisk ledelse, ALY er forkortelsen for Audun Lysbakken og KIB er Kirsti Bergstø.
VARSELET: Dette er følgebrevet til innstillingen som viser hvordan fagavdelingen sendte dokumentet oppover i byråkratiet. POL betyr politisk ledelse, ALY er forkortelsen for Audun Lysbakken og KIB er Kirsti Bergstø.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et internt notat viser at saksbehandleren som jobbet med selvforsvarspengene, sendte varsel til Audun Lysbakken personlig. Da samlivs- og likestillingsavdelingen var ferdige med sin innstilling og ville avslå søknaden fra Jenteforsvaret, ba de om rask tilbakemelding fra politisk ledelse.

På forsiden til dokumentet står det: "Hast til POL (ALY og KIB), jf. Bla medieutspill om voldtekt.". POL står for politisk ledelse, ALY er Audun Lysbakkens signatur internt, og KIB er Kirsti Bergstø.

Dokumentet er datert 9. november 2011, og bekreftet OK av både avdelingsleder, ekspedisjonssjef og departementsråd gjennom de to neste dagene. Departementet vil likevel ikke bekrefte om statsråden noen gang så dokumentet.

Flere advarsler Audun Lysbakken har hele tiden sagt at departementet ikke har visst på forhånd at det ville være et regelbrudd å gi penger direkte til Jenteforsvaret og LLH, uten å gi andre mulighet til å søke om midlene. Men dokumentene statsråden sendte kontroll- og konstitusjonskomiteen onsdag i forrige uke viser at embetsverket ga to klare skriftlige anbefalinger om at pengene måtte lyses ut, i april og september i fjor.

Dokumentene viser også at statssekretær Kirsti Bergstø 20. september avgjorde at utlysingen skulle avlyses og at det var hun som 13. november skrev notatet som overprøvde fagavdelingens innstilling. Det notatet er skrevet på forsiden av innstillingen.

Samlivs- og likestillingsavdelingen skrev i sin innstilling at de ville avslå søknaden både fordi tilbudet utelukkende rettet seg mot jenter og fordi det kunne "reises spørsmål fra omgivelsene knyttet til å innvilge midler til ungdomspartier til den sittende politiske ledelse".

- Må ha visst Lysbakken har hele tida nektet å svare på om embetsverket orienterte statsråden om dette. Dermed har Bergstø fremstått som synderen for offentligheten.

Kilder som kjenner BLD godt sier til Dagbladet at departementsråd Harald Nybøen og ekspedisjonssjef Arni Hole vanligvis går rett til statsråden med slike saker. Standard prosess er deretter at statsråden orienteres muntlig. Hvis ikke ville embetsverket vært inkompetent, sier en kilde.

Lysbakken leder et lite departement der det er kort vei mellom embetsverket og politisk ledelse. Kilder som kjenner Arni Hole godt, mener det er "utenkelig" at hun ikke ville snakket med Lysbakken hvis en fersk statssekretær overprøvde embetsverket.

Nå viser det seg altså at Lysbakken også ble skriftlig orientert underveis i prosessen.

Dagbladet har vist formuleringen på innstillingens forside til en kilde med nær kjennskap til departementets rutiner.

Vedkommende mener påtegnelsen viser at statsråden må ha visst om innstillingen fra embetsverket, og sier at vanlig rutine er at statsråden etter en slik anmerkning kommer "på sirk" (sirkulasjon, red. anm.) og orienteres om utviklingen i saken.

- Mitt ansvar Kommunikasjonsavdelingen i Barne- og likestillingsdepartementet vil verken bekrefte eller avkrefte at Lysbakken har sett dokumentet eller innstillingen. Dokumenter noteres på og går oppover i systemet, gjennom embetsverket og til politisk ledelse.

- Ingenting rokker ved at det er jeg som har det hele og fulle ansvaret, sier Lysbakken til Dagbladet.

NEKTER Å SVARE: Audun Lysbakken nekter fremdeles å svare på når han visste hva, og om han leste dokumentet. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
NEKTER Å SVARE: Audun Lysbakken nekter fremdeles å svare på når han visste hva, og om han leste dokumentet. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer