- MÅ STÅ TIL RETTE: Audun Lysbakken må forklare hvorfor han delte ut en halv million kroner til sine egne, krever lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
- MÅ STÅ TIL RETTE: Audun Lysbakken må forklare hvorfor han delte ut en halv million kroner til sine egne, krever lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

- Lysbakken må svare for seg i Stortinget

Må forklare hvorfor han ga sine egne 500 000 kroner, krever leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen, vil at ministeren skal svare for hvorfor han delte ut 500 000 kroner til sine egne.

Han reagerer sterk på at departementet ikke hadde en åpen søknadsprosess.

—Her har noen fått beslutte alene hvem som skal få pengene: At departementet har delt ut en halv million skattepenger, uten å ha en åpen prosess slik at andre organisasjoner kunne søke på potten, er ikke forsvarlig.

- Dette er et typisk eksempel på hvordan man ikke skal drive tilskuddsforvaltning. Riksrevisjonen har nå kritisert Regjeringens tilskuddsforvaltning, og dette er et alvorlig eksempel på hvordan man ikke skal fordele offentlige midler, sier han.

— Det er ikke sånn at hvis man har 500 000 kroner på budsjettet, så kan man gi det til hvem man vil.

Barne- og likestillingsdepartementet svarer slik på kritikken:

—Det er vanlig praksis å gi støtte til organisasjoner for bestemte tiltak som de har søkt på dersom organisasjonen har kompetanse og erfaring og kan sørge for gjennomføring av tiltaket som er ønsket, heter det i en e-post.

Kravet om at Lysbakken må forklare seg nærmere, tar departementet til etterretning.

—Det er opp til kontrollkomiteen om de ønsker å be om en redegjørelse. Dersom departementet får brev fra kontrollkomiteen, vil vi selvsagt svare på det.