- Lysbakken mangler ambisjoner

Viktige og gode intensjoner. Men uambisiøst, lite nytt, lite treffende og festtale for skuffen, sier eksperter om storsatsing på utviklingshemmede.

Overbeviser ikke:: - Ansvarsreformen var viktig — men vi vil videre. Dette programmet viser veien fremover sa Lysbakken da han i dag presenterte regjeringens politikk for å heve utviklingshemmedes levekår de neste tre åra. Fagfolk, brukere og oppoisjonspolititikere er ikke spesielt imponert. Foto: Erling Hægeland
Overbeviser ikke:: - Ansvarsreformen var viktig — men vi vil videre. Dette programmet viser veien fremover sa Lysbakken da han i dag presenterte regjeringens politikk for å heve utviklingshemmedes levekår de neste tre åra. Fagfolk, brukere og oppoisjonspolititikere er ikke spesielt imponert. Foto: Erling Hægeland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Det har vært høye forventninger knyttet til inkluderings- og likestillingsminister Audun Lysbakkens lenge varsede storsatsing på utviklingshemmede. Det er tre år siden Statens råd for utviklingshemmede og en rekke fagfolk slo alarm om en uheldig utvikling i åra etter HVPU-reformen (1991-1996), og la frem en rekke anbefalte strakstiltak for regjeringen. Dagbladets papirutgave presenterte i morges hovedtrekkene i Lysbakkens informasjons- og utviklingsprogram, som han offisielt la fram klokka tolv i dag.

Programmet, som er blitt oppfattet som den rødgrønnes regjeringens svar på hva de vil gjøre for å løfte en av samfunnets svakeste grupper, høster lite applaus blant brukere, fagfolk og politikere Dagbladet har intervjuet.

- Lite ambisiøst - Det er prisverdig at livsvilkårene for personer med utviklingshemming vies oppmerksomhet gjennom dette programmet. Det er på tide, sier Terje Olsen, seniorforsker ved Nordlandsforskning og ekspert på livsvilkår for marginaliserte grupper i velferdsstaten.  

- På de områdene jeg kjenner best til, arbeid, dagaktivitet og rettslig vern mot overgrep, er likevel førsteinntrykket at det ikke akkurat er så veldig mye nytt. Når det gjelder arbeid, vises det til utvalg og komiteer som allerede er i gang. Dagaktivitet bli ikke nevnt, sier Olsen.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer