KREVER OPPRYDNINGEN: Audun Lysbakken krever svar fra regjeringen om utsettelsen til behandlingen av den nye pleiepengeordningen. Elin Gunnarsson og sønnen William er en av mange familier som lever i usikkerhet. Foto: John T. Pedersen
KREVER OPPRYDNINGEN: Audun Lysbakken krever svar fra regjeringen om utsettelsen til behandlingen av den nye pleiepengeordningen. Elin Gunnarsson og sønnen William er en av mange familier som lever i usikkerhet. Foto: John T. PedersenVis mer

Mamma Elin og Williams kamp:

Lysbakken med klar melding til regjeringen: - Rydd opp!

- Av alle ting Erna Solberg og Siv Jensen kunne velge å stritte mot må dette være en av de mest uforståelige.

Mandag fortalte Dagbladet om alenemor Elins lange kamp mot den nye pleiepengeordningen, for å få lov til å pleie sin alvorlig syke sønn William.

William har en sjelden muskelsykdom, som gjør at han er avhengig av respirator for å puste, og trenger tilsyn hvert minutt døgnet rundt.

Elin har passet på ham dag og natt siden han ble født for sju år siden. Det får hun ikke lenger lov til. Den nye pleiepengeordningen har nemlig en begrensning på utbetalinger til foreldre med barn som er langvarig syke i over fem år.

Omstridt ordning

En rekke eksperter har uttrykt stor misnøye siden ordningen ble innført i oktober i fjor. Regjeringen fikk raskt en bestilling fra Stortinget om å gjøre endringer.

Den opprinnelige ordningen medførte at foreldre med langtidssyke barn bare fikk dekket 66 prosent av inntekten etter det første året. Den inneholdt også en aldersgrense på 18 år for foreldre med psykisk utviklingshemmede barn, som mistet støtten etter at barnet ble myndig.

Dette ble raskt endret, etter press fra en samlet opposisjon. I oktober skulle det legges fram en proposisjon, altså et lovforslag, for Stortinget. Den kom ikke.

Krever endring

VIL HA SVAR: Audun Lysbakken etterspør en garanti fra regjeringen om at de vil rydde opp i pleiepengeordningen. Foto: Vidar Ruud
VIL HA SVAR: Audun Lysbakken etterspør en garanti fra regjeringen om at de vil rydde opp i pleiepengeordningen. Foto: Vidar Ruud Vis mer

Nå krever SV et tydelig svar fra regjeringen. SV-leder Audun Lysbakken mener de har ignorert advarslene som har kommet om at den nye ordningen ikke ivaretar familiene som trenger det mest.

- Historien om Elin og familiens situasjon illustrerer tydelig at den nye ordningen er full av hull. Det klinger hult når regjeringen sier at de følger dette løpende, når de ikke følger opp de åpenbare bevisene på at ordningen ikke virker som den skal, sier han til Dagbladet.

Han er bekymret for at utsettelsen betyr at regjeringen ikke har tenkt å følge opp kravet fra de rammede familiene.

- Jeg er redd fordi de fortsetter å utsette. De lovet å komme med et nytt lovforslag i oktober, i forbindelse med statsbudsjettet. Det gjorde de ikke. Da blir jeg urolig for om de jobber med andre løsninger.

Stortinget har ikke gjort beregninger på hva en eventuell justering vil koste. I revidert budsjett for 2018 kommer det imidlertid fram at den nye ordningen har kostet langt mindre enn ventet.

Lysbakken mener derfor at det ikke finnes noen økonomiske argumenter for å la være å fjerne den omstridte femårsgrensa.

Frykter ikke KrFs veivalg

Han er ikke bekymret for at saken vil bety omkamp dersom KrF etter fredagens landsmøte skulle velge å gå inn i Solberg-regjeringen. Han mener partiet har uttrykt sitt standpunkt ved å stå sammen med opposisjonen om at kravet følges opp.

I en sms til Dagbladet bekrefter helsepolitisk talsperson og nestleder i KrF, Olaug Bollestad, at de vil sørge for at det varslede vedtaket følges opp i tråd med partiets langvarige engasjement.

Ingen garanti

Hvorfor saksbehandlingen er forsinket er uklart. Det samme er tidspunktet for når lovforslaget legges fram.

Overfor Dagbladet forsikrer imidlertid arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, at det vil bli lagt fram før jul.

Lysbakken er ikke fornøyd med svaret. Han mener det er for lang tid å vente, og ønsker en garanti for at de vil oppfylle kravet om å fjerne tidsbegrensningen slik SV, KrF, Ap og Sp vedtok i Stortinget.

- Jeg vil at Hauglie skal si utvetydig at de kommer til å følge opp. Hvis ikke må de leve med at det bli stor usikkerhet rundt deres faktiske ønske om å hjelpe de familiene som er helt avhengige av en trygg og forutsigbar løsning.