SKUFFET: Audun Lysbakken vil se framover, men kan ikke la være å sende et stikk i retning KrF likevel. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
SKUFFET: Audun Lysbakken vil se framover, men kan ikke la være å sende et stikk i retning KrF likevel. FOTO: PAUL S. AMUNDSENVis mer

Lysbakken med stikk til KrF: - De viste tydelig at abort var viktigere enn klima og de fattige

SV-lederen kom med stikk til Ropstad og høyresida i KrF da partiet presenterte sitt alternative statsbudsjett.

- Vårt alternative budsjett viser at det fantes en alternativ vei for KrF, en vei som hadde vært langt bedre for klimaet vårt og for fattigdomsbekjempelse i Norge, sier SV-leder Audun Lysbakken og legger til:

- Dersom klima og fattigdom hadde vært viktigst for KrF, så hadde de valgt venstresida på landsmøtet forrige fredag.

SV presenterte i dag sitt alternative budsjett for 2019. Tiltak for å kutte klimautslipp, samt å redusere de økende forskjellene i Norge, var partiets to hovedprioriteringer.

- Abort framfor klima

Både Lysbakken og finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski pekte på at dette er viktige saker for KrF - men tydeligvis ikke viktige nok, ifølge SV-toppene.

- Var det andre saker som stjal oppmerksomhet til KrF under veivalget?

- KrF viste tydelig hva de velger. De har prioritert Erna Solbergs svært uklare - og svært upopulære - abortløfte foran en historisk mulighet til å gjøre noe godt for klima og for de svake i Norge. Men det må vi bare akseptere og vi må gå videre, svarer Lysbakken til Dagbladet.

SVs alternative budsjett kommer blant annet med 2,4 milliarder til kollektivtransport, 2 milliarder til skattefritak på månedskort og 1 milliard til økt klimasatsing.

Skatteletter til folk flest

I tillegg foreslår partiet å bruke 350 millioner på en mer sosial boligpolitikk og partiet ønsker en omfordeling av skattesystemet som gir skatteletter til alle nordmenn med under 600 000 kroner i årsinntekt.

Det betyr naturlig nok skatteøkning til de rikeste i landet, i motsetning til regjeringens politikk som har gitt størst skattelette til dem med størst inntekt, noe Erna Solberg tidligere har hevdet er en naturlov.

Kari Elisabeth Kaski og SV er ikke enig med statsministeren:

- Lønnsutviklingen for Norges lavtlønte har stått stille siden 2008. Kjøpekraften til unge småbarnsfamilier synker mens lånsbyrden øker. Samtidig så vi på skattelistene i dag at det var en person i Norge som klarte å tjene en hel milliard i fjor, sa Kaski til pressen.

Både Lysbakken og Kaski ber KrF forsøke å prioritere klimaet i regjeringsforhandlingene, men de har liten tro på suksess.

- Da KrF valgte høyresida i norsk politikk, har de samtidig isolert seg fra de andre klimapartiene på Stortinget. Nå er det Høyre og Frp de må forhandle med, og det vil nok utgjøre en veldig krevende oppgave.