Lysbakken med utfordring til Frp-nestlederen: - Dra til Hellas og se, Sandberg!

- Forestillingen om at det går an å hjelpe disse menneskene «der de er», er grunnleggende falsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er vanskelig å finne de riktige ordene. Omfanget av krisen er... Ja, du må se det for å forstå det, sier SV-leder Audun Lysbakken på telefon til Dagbladet fra den greske øya Lesbos.

Den er om lag 10 kilometer fra Tyrkias fastland, og en av øyene i Hellas hvor flest flyktninger kommer. Natt til lørdag så han selv med egne øyne flyktninger nærme seg øya i en liten gummibåt.

- Lesbos tar i mot flere flyktninger på et par dager, enn det vi diskuterer om Norge skal gjøre de neste tre åra, sier Lysbakken.

Lørdag morgen var han på stranda hvor flyktningene gikk i land. Etter dem lå det flytevester og baderinger.

Siden torsdag har SV-lederen vært på Lesbos. På den tiden har han besøkt flere provisoriske flytkningeleire hvor tusenvis av mennesker bor i telt, og snakket med mange av de som bor i en av to store leire på øya.

- Det vondeste er å se alle barna. Det er små babyer og unger på to-tre år overalt, og de bor i disse leirene. Forholdene er ubeskrivelige dårlige, men de klarer seg som best de kan mens de venter på transport til fastlandet, sier Lysbakken, og mener det er umulig å komme forberedt til Lesbos, eller en av de andre greske øyene som har mottatt et stort antall flyktninger.

- Jeg trodde jeg kom godt forberedt, men det jeg har sett har rystet meg. Omfanget, antallet mennesker, er så stort, legger han til.

- Reis dit selv, Per Sandberg Samtidig kommer han med en utfordring til Frps nestleder Per Sandberg: reis hit selv og se hva som foregår med egne øyne. Lysbakken stiller seg dermed bak Leger uten grensers oppfordring, som sto i Dagbladet tidligere i uka.

- Frp bygger valgkampen på to påstander. Det ene er at flyktningene truer norsk eldreomsorg og norsk velferd. Når man først ser menneskene som er her, er det vanskelig og fortsette å påstå at nordmenn er ofrene, sier Lysbakken.

- Det andre Frp gjør, er å bygge hele argumentasjonen rundt at det er bedre å hjelpe flyktningene der dem er, men mange er allerede i Eruopa og derfor må vi løse denne krisen i Europa. Forestillingen om at det går an å hjelpe alle disse menneskene alle andre steder, er grunnleggende falsk. Reiser man hit, ser man det.

Oppfordringen går også til andre politikere generelt, opplyser SV per telefon til Dagbladet senere på dagen.

- Men hvor mye hjelper det egentlig på krisen at Norge tar i mot 8000 flyktninger, en liten brøkdel av antallet mennesker som er på flukt?

- Det gjør en verden av forskjell for hvert enkelt menneske. Vi bruker ord som «flom» og «strøm» for å beskrive hvor mange flyktninger som kommer. Det er lett å glemme at dette er enkeltmennesker, og vi må prøve å gjøre noe for de enkeltmenneskene vi kan gjøre noe for. Vi har til å bidra, sier Lysbakken.

Og argumenterer videre for at hvis Norge først viser at vi er villige til å ta det han mener bør være Norges del av ansvaret, så har Norge også nok tyngde til å legge press på andre europeiske land for å få til en flyktninge-avtale, noe Lysbakken mener bør foreligge.

Men at «alle» flyktninger vil til Norge, er bare tull, mener Lysbakken.

- Alle jeg har snakket med her nede sier de skal til samme land, og det er Tyskland.

Ville forstå bedre Selv dro SV-lederen til øya for å få en noe bedre forståelse av flyktningekrisa, kanskje også få ideer til forslag om hvordan Norge kan bidra til en eventuell løsning på krisa.

- Den debatten vi har hatt i Norge har i alt for stor grad handlet om hvor vanskelig dette kan bli for Norge. Jeg vil flytte perspektivet hit, her det bør være, og over på de menneskene som er de virkelige ofrene.