- Lysbakken og Bergstø falt for eget grep

Ikke ulovlig å sette inn en uerfaren statsråd. Spørsmålet er om det er lurt, sier tidligere SV-politiker.

SMAKER EGEN MEDISIN:  Slik går det når SV velgere ledere uten yrleserfaring og faglig kompetanse, mener tidligere stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo. Foto: Mimsy Møller, Dagsavisen/Samfoto.
SMAKER EGEN MEDISIN: Slik går det når SV velgere ledere uten yrleserfaring og faglig kompetanse, mener tidligere stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo. Foto: Mimsy Møller, Dagsavisen/Samfoto. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere SV-politiker Olav Gunnar Ballo (55) mener selvforsvarssaken er et resultat av en uerfaren statsråd som omgir seg med enda mer uerfarne rådgivere og JA-mennesker.

Sett fra  sitt ståsted utenfor partiet, mener den tidligere stortingsrepresentanten fra Finnmark at mye kunne vært annerledes dersom SV hadde lagt vekt på andre kriterier når de rekrutterer folk til ledende posisjoner.

Etter hans oppfatning har partiet «konsekvent sett bort fra yrkeserfaring, lang fartstid og annen ballast» når de har valgt hvem som skal besitte statsrådsposter, statssekretærstillinger og inngå i rådgiverkorpset.

- Uten erfaring og kompetanse - Det som slår meg er at mange i rådgiverkorpset er unge folk som nesten uten yrkeserfaring og faglig kompetanse havner i departementet. Der skal de plutselig forvalte offentlige midler, og ta stilling til komplekse spørsmål, sier Ballo til Dagbladet, og sikter til statssekretær Kirsti Bergstø i Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet, som trosset embetsverket, og ga penger til Jenteforsvaret, en organisasjon som på søkertidspunktet var del av Sosialistisk Ungdom (SU).

Skriver bok Ballo, som i fjor gikk over til Arbeiderpartiet, understreker at han ikke ønsker å forhåndsdømme noen i saken, og sier han vil
avvente Stortingets kontroll- og konstitusjonskomités behandling av saken.

- Det er ikke ulovlig å sette inn en uerfaren statsråd. Spørsmålet er om det er lurt, sier Ballo.

Den tidligere SV-politikeren skriver nå bok om sine 12 år på Stortinget.

Ballo sier selvforsvarssaken er et eksempel på det han mener er en bekymringsfull utvikling, der ledelsen i politiske partier rekrutterer politikere som er veldig lik seg selv.

Resultatet kan bli at politikere som skal fatte viktige beslutninger omgir seg med JA-mennesker.

Inne: opp og fram — I boka er det ett av spørsmålene jeg drøfter: Hva er det som gjør at noen kommer opp og fram i politikken, og andre ikke.

Etter mitt syn er det «karrieristene», de som holder seg inne med ledelsen, som kommer seg fram.

— Og det er der Audun Lysbakken nå får seg en smekk. Når man velger folk fra samme område som en selv og som tenker likt, blir beslutningsområdet veldig smalt. Her har vi Lysbakken som tidligere nestleder av SU, som opptrer sammen med Bergstø som er tidligere
leder av SU i en sak som handler om tildeling av penger til SU. De falt for eget grep.

— Det sier seg selv at denne saken er dårlig håndtert, sier Ballo.

Frykter for SV-framtida Den frittalende legen fra Alta har ved flere anledninger havnet på kant med egen partiledelse på grunn av provoserende utspill, men sier han ikke er bitter eller bærer nag til partiet.

Rett før Audun Lysbakken skal velges som partileder rammer den betente selvforsvarssaken SV på verst tenkelige tidspunktet, mener den tidligere partiveteranen.

Han frykter for SVs framtid om det fortsetter på samme kurs.

- Fem prosent i eget fylke - Her setter vi inn en politikertype med fem prosents oppslutning i eget hjemfylke.

Hvordan kan vi da tro at han skal vinne bred oppslutning for partiet på landsbasis? spør Ballo, og etterlyser lederkandidater i SV som er bosatt utenfor det sentrale østlandsområdet, og med erfaring fra sivile yrker før de ble valgt til Stortinget.

— Det er til ettertanke at partiet nå oppfattes som smalt og ikke evner å favne hele landet.

- Hvis SV ikke evner å favne bredere, kommer det ikke til å overleve som et parti i nasjonalforsamlingen, sier Olav Gunnar Ballo.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken og hans departement ønsker ikke å kommentere utspillet
fra Ballo.

OMGITT AV JA-MENNESKER: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken har gått i fella fordi han omgir seg med uerfarne rådgivere som er like han selv, mener tidligere SV-politiker Olav Gunnar Ballo.
Foto: Morten Holm, SCANPIX.
OMGITT AV JA-MENNESKER: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken har gått i fella fordi han omgir seg med uerfarne rådgivere som er like han selv, mener tidligere SV-politiker Olav Gunnar Ballo. Foto: Morten Holm, SCANPIX. Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer