Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lysbakken setter Økokrim på SOS Rasisme

Vil ha tilbake 5,2 millioner kroner.

TAR GREP: Barne- likestillings og inkluderingsminister Audun Lysbakken har gitt alle dokumenter i saken om medlemstriksing i SOS Rasisme til Økokrim. Staten mener det har foregått en omfattende oppblåsing av medlemstallene i organisasjonen. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
TAR GREP: Barne- likestillings og inkluderingsminister Audun Lysbakken har gitt alle dokumenter i saken om medlemstriksing i SOS Rasisme til Økokrim. Staten mener det har foregått en omfattende oppblåsing av medlemstallene i organisasjonen. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mistankene om medlemsjuks og pengemisbruk i SOS Rasisme skal nå over i Økokrims hender.

Det sier Barne- familieminister Audun Lysbakken (SV) i et intervju med Dagbladet i dag.

- Etter råd fra regjeringsadvokaten har vi bedt om et møte med Økokrim for å få deres vurdering om det er grunnlag for straffeforfølgelse, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

Kontakten er opprettet og møtet avholdes i løpet av kort tid.

- Vi har også bedt SOS Rasisme til et møte for å redegjøre for en tilbakebetalingsplan. Dette er samme tilnærming som i saken om medlemsjuks i Målungdommen, sier statsråden.

I den påfølgende rettssaken mot Målungsdommen i 2003, ble seks personer dømt til ubetinget fengsel. Organisasjonen fikk 100 000 kroner i bot og flere millioner kroner ble tilbakekrevd. Også AUF er tidligere dømt for medlemsjuks. Kravene mot SOS Rasisme er langt større enn i disse sakene (se faktaboks).

- Vi har bedt SOS Rasisme om å tilbakebetale 5,2 millioner fordi vi mener at det er knyttet usikkerhet til dokumentasjonen av medlemstallene og at de dermed har mottatt uberettiget tilskudd i perioden 2007-2009, sier Lysbakken.

HAR LEDET ØKONOMIARBEIDET:  SOS Rasismes hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (54) er SOS Rasismes mektigste mann. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
HAR LEDET ØKONOMIARBEIDET: SOS Rasismes hovedkasserer og daglig leder Kjell Gunnar Larsen (54) er SOS Rasismes mektigste mann. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Departementet skal nå møte med Økokrim for å gjennomgå dokumenter de mener er relevante for politiet.

Mangler regnskapene Verken Lysbakken eller departementet vet i dag hvordan SOS Rasisme har brukt flere titalls millioner kroner de siste årene. Organisasjonens ledelse nekter å vise fram detaljerte regnskap og bilag til myndighetene, slik de er pliktige til ifølge regelverket for offentlig støtte.

Statsråden har ikke bedt Økokrim om å inndrive regnskapene, men håper departementet en dag får vite hva millioner av skattekroner har gått til.

- Jeg forventer at Økokrim får tilgang til alle de dokumentene de trenger fra SOS Rasisme, sier Lysbakken.

Nekter for juks SOS Rasisme nekter for at det har foregått juks medlemslistene.

- Vi ser frem til Økokrims gjennomgang, vi er helt sikre på at vi har vårt på det tørre i denne saken. Det har vært kjørt en rein mobbekampanje mot SOS Rasisme. Det har i de aller fleste tilfellene ikke vært grunnlag for de påstandene som er satt frem, for eksempel påstanden om at organisasjonen har fått mer i tilskudd enn den hadde krav på, sier hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen til Dagbladet.

- Vi mener at det er utmerka at departementet har sendt denne saken over til Økokrim, vi har i lengre tid ønska å få dette vurdert strafferettslig, sier Larsen.

Etterforskning Dersom politiet velger å starte en etterforskning kan politiet ta beslag i SOS Rasismes medlemsregister, regnskapsbøker og dokumenter som kan ha betydning for saken.

Flere av de sittende medlemmene i SOS Rasismes landsstyre har de siste årene hatt tillitsverv i organisasjonen i mange år. Mange har hatt direkte ansvar for verving, medlemsregister og økonomien i organisasjonen.

Det statlige Fordelingsutvalget, som har gransket SOS Rasisme for departementet, mener organisasjonen har krevd uberettiget støtte for rundt 30 400 personer over minst to år. Totalt har de trukket tilbake støtte som er utbetalt over tre år.

Raser sammen Dagbladet har det siste året avslørt fiktive medlemskap og avdelinger som lokale medlemmer sier ble opprettet for å melke støttekroner fra staten. Dagbladet har også vist fram organisasjonens strenge hemmelighold og det kommunistiske partiet Tjen Folkets daglige drift av SOS Rasisme

Dagbladet avslørte i oktober hvordan organisasjonen sendte ut kontingentinnbetalinger til fiktive personer, som ikke lot seg spore i folkeregisteret.

Korthuset kan nå rase sammen, med både tap av inntekter og medlemsflukt.

Etter et initiativ fra Antirasistisk senter og flere ungdompartier planlegges det å opprette en ny ungdomsorganisasjon mot rasisme.

LEDER: Leder i SOS Rasisme Trond Thorbjørnsen har ikke besvart Dagbladets henvendelser om saken. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
LEDER: Leder i SOS Rasisme Trond Thorbjørnsen har ikke besvart Dagbladets henvendelser om saken. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer