KREVER PENGENE TILBAKE: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken tyr nå til sterkere lut for å få SOS Rasisme til å tilbakebetale midler han mener SOS Rasisme har tusket til seg. Foto: Erlend Aas / Scanpix
KREVER PENGENE TILBAKE: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken tyr nå til sterkere lut for å få SOS Rasisme til å tilbakebetale midler han mener SOS Rasisme har tusket til seg. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Lysbakken stevner SOS Rasisme for 6,8 millioner

Har ikke sett noe til pengene han krevde tilbake etter avsløringer av medlemsjuks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsråd Audun Lysbakken stevner nå SOS Rasisme for 6,8 millioner kroner. Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) mener organisasjonen har fått pengene uberettiget utbetalt, etter at de oppga for høye medlemstall til en rekke støttegivere flere år på rad.

I høst krevde BLD tilbake midlene, men SOS Rasisme avviser både anklager om medlemsjuks og pengekravene som hagler fra en rekke ulike støttegivere.

- Lurer til seg midler - Støtteordningene baserer seg på et tillitsforhold mellom staten og organisasjonene. Når noen bryter denne tilliten og lurer til seg midler de ikke har krav på, blir det mindre midler til fordeling blant de organisasjonene som følger spillereglene. Dette er det viktig å reagere på og si klart i fra om at vi ikke aksepterer, sier Audun Lysbakken (SV) til Dagbladet.

Dagbladet avslørte allerede i september 2010 hvordan organisasjonen hadde en rekke fiktive identiteter i medlemsregisteret.

Etterforskes I sommer bestemte Lysbakken seg for å anmelde SOS Rasisme for bedrageri og falsk forklaring til offentlig myndighet. Politiet i Haugesund etterforsker nå saken.

NAV har også politianmeldt hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme for å ha mottatt urettmessige trygdepenger. Denne saken etterforskes parallelt.

Anker I november ble SOS Rasisme dømt til å betale tilbake 9,7 millioner kroner til Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

I dommen skriver Haugaland tingrett at «de sentrale personene i SOS Rasisme har vært fullstendig klar over at de oppgitte medlemstall og antall lokallag var for høyt og at støtten som ble utbetalt som følge av dette, også var for høy.»

Denne uka ble det klart at SOS Rasisme anker dommen.

Saken vil i så fall bli løftet til Gulating lagmannsrett. I anken skriver advokat Arne Heiestad at SOS Rasisme i stor grad vil bygge sin sak på de samme bevis og anførsler som i tingretten.

SOS Rasisme har ikke besvart Dagbladets henvendelser om saken.