<strong>KREVER PENGENE TILBAKE:</strong> Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken tyr nå til sterkere lut for å få SOS Rasisme til å tilbakebetale midler han mener SOS Rasisme har tusket til seg. Foto: Erlend Aas / Scanpix
KREVER PENGENE TILBAKE: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken tyr nå til sterkere lut for å få SOS Rasisme til å tilbakebetale midler han mener SOS Rasisme har tusket til seg. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Lysbakken stevner SOS Rasisme for 6,8 millioner

Har ikke sett noe til pengene han krevde tilbake etter avsløringer av medlemsjuks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statsråd Audun Lysbakken stevner nå SOS Rasisme for 6,8 millioner kroner. Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) mener organisasjonen har fått pengene uberettiget utbetalt, etter at de oppga for høye medlemstall til en rekke støttegivere flere år på rad.

I høst krevde BLD tilbake midlene, men SOS Rasisme avviser både anklager om medlemsjuks og pengekravene som hagler fra en rekke ulike støttegivere.

- Lurer til seg midler - Støtteordningene baserer seg på et tillitsforhold mellom staten og organisasjonene. Når noen bryter denne tilliten og lurer til seg midler de ikke har krav på, blir det mindre midler til fordeling blant de organisasjonene som følger spillereglene. Dette er det viktig å reagere på og si klart i fra om at vi ikke aksepterer, sier Audun Lysbakken (SV) til Dagbladet.

Dagbladet avslørte allerede i september 2010 hvordan organisasjonen hadde en rekke fiktive identiteter i medlemsregisteret.

Etterforskes I sommer bestemte Lysbakken seg for å anmelde SOS Rasisme for bedrageri og falsk forklaring til offentlig myndighet. Politiet i Haugesund etterforsker nå saken.

NAV har også politianmeldt hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme for å ha mottatt urettmessige trygdepenger. Denne saken etterforskes parallelt.

Anker I november ble SOS Rasisme dømt til å betale tilbake 9,7 millioner kroner til Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

I dommen skriver Haugaland tingrett at «de sentrale personene i SOS Rasisme har vært fullstendig klar over at de oppgitte medlemstall og antall lokallag var for høyt og at støtten som ble utbetalt som følge av dette, også var for høy.»

Denne uka ble det klart at SOS Rasisme anker dommen.

Saken vil i så fall bli løftet til Gulating lagmannsrett. I anken skriver advokat Arne Heiestad at SOS Rasisme i stor grad vil bygge sin sak på de samme bevis og anførsler som i tingretten.

SOS Rasisme har ikke besvart Dagbladets henvendelser om saken.

Dette er saken:

• Medlemstriksingen som SOS Rasisme er anklaget for, er norgeshistoriens største kjente tilfelle.

• Nå kreves SOS Rasisme for over 17 millioner kroner totalt fra ulike støttebevilgere. Kravene kan stige.

• Staten, Oslo kommune og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjonen (LNU) startet i 2009 og 2010 en gransking av SOS Rasisme.

• De tre instansene mener å ha funnet for høye medlemstall, investeringer i flere eiendommer med penger bevilget til antirasistisk arbeid og fiktive identiteter i medlemsregisteret.

• SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks, og at investeringene ikke var i strid med regelverket.

• Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer