Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lysbakken-vennens prosjekt kan miste pengestøtte

Men Reform får beholde pengene de allerede har fått, selv om de ble gitt av en inhabil Audun Lysbakken (SV).

INHABIL: Nyvalgt SV-leder Audun Lysbakken måtte gå av som statsråd i barne-, likestillings-, og inkluderingsdepartementet, blant annet fordi han ga penger til stiftelsen Reform, der en nær venn er sentral. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
INHABIL: Nyvalgt SV-leder Audun Lysbakken måtte gå av som statsråd i barne-, likestillings-, og inkluderingsdepartementet, blant annet fordi han ga penger til stiftelsen Reform, der en nær venn er sentral. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fungerende barne- og likestillings- og inkluderingsminister Kristin Halvorsen (SV) har brukt de siste ukene på å rydde i rotet i barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Hun sendte i dag brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget med en fullstendig oversikt over enkelttilskudd gitt av BLD i 2011.

Foranledningen var Dagbladets avsløringer av pengetildelingen til Jenteforsvaret, et underbruk av Sosialistisk Ungdom (SU).
I kjølvannet kom det blant annet frem at Lysbakken hadde gitt million-støtte til stiftelsen Reform, der en nær venn er sentral.

Ryddeaksjonen kan gå hardt utover stiftelsen Reform.

- Vi er skuffet En inhabil Audun Lysbakken bevilget i fjor en grunnstøtte på 4,1 millioner kroner, i tillegg til en drøy million til prosjektet «Sammen mot voldtekt». Det prosjektet stanses fra i dag av.

I brevet til kontrollkomiteen redegjør Kristin Halvorsen for saken.

«Hittil er kr 375 000 utbetalt, hvorav 150 000 i 2011, og 225 000 i 2012, mens kroner 675 000 gjenstår å utbetale til Reform. Det bør gjøres en ny vurdering av saken», skriver Halvorsen.

I Reform er de skuffet over at pengestrømmen nå stopper opp, selv om de ikke var helt uforberedt på at det kunne skje.

- «Sammen mot voldtekt»-prosjektet er stilt i bero fra og med i dag, for vi har ikke noen andre penger å bruke på dette. Vi håper at vi snart kan få nye midler igjen, slik at menn kommer på banen i kampen mot voldtekt, sier kontorsjef Bjørn Ole Ekeli i Reform.

Lysbakkens venn, Gjernumd Skaar, var prosjektleder da «Sammen mot voldtekt» startet opp, men har ikke lenger ansvar for prosjektet.

Ekeli sier at departementets vedtak er synd for prosjektet, men at det ikke gir Reform andre problemer.

- Vi har ikke tildelt noen kontrakter eller inngått avtale med eksterne som gjør at vi nå havner i trøbbel. Vi vil overleve dette, sier Ekeli.

Utsetter avgjørelsen Halvorsen legger til grunn av det er urimelig å kreve at Reform tilbakebetaler støtten de har mottatt, når pengene har gått til formålet, og «at Reform uforskyldt har kommet i en vanskelig situasjon».

Samtidig konkluderer hun foreløpig med at pengene som står igjen, helt eller delvis kan bli holdt tilbake. Det kommer an på hvordan Reform svarer departementet når de blir spurt om konsekvensene av en kansellering av støtten.

Dette gjør at det er partikollega Inga Marte Thorkildsen, som etter alle solemerker utnevnes til ny barne- og likestillingsminister i statsråd fredag, som må ta den endelige beslutningen om hva som skal skje med pengene Reform først ble lovet.

Reform-støtten kritiseres Støtten til Reform har møtt kritikk fra andre organisasjoner som jobber på likestillingsfeltet.

De totale driftstilskuddene som er gitt til familie- og likestillingspolitiske organisasjoner i 2010 er på 2,6 millioner kroner. Samme året fikk organisasjonen Reform nesten det dobbelte - en organisasjon som har som formål å «synliggjøre menn som kjønn i samfunnet».

- Det er en helt skeiv fordeling. Menn får mer enn kvinner for å fremme likestilling. Reform får fire millioner årlig og har flere fulltidsansatte, mens kvinneorganisasjoner bare får noen få hundre tusen og må gjøre alt på frivillighetsbasis, forteller tidligere stortingsrepresentant og SV-politiker Torild Skard.

Hun er leder for Norsk Kvinnesaksforening som i 2010 mottok 165.000kr i driftstilskudd. Organisasjonen er Norges eldste feministiske organisasjon og har kjempet frem saker som kvinnelig stemmerett i Norge, rett til lik skolegang og etableringen av Likestillingsrådet.

LYSBAKKEN-KOMPIS: Gjermund Skaar er ansatt i Reform, og er den nære vennen Audun Lysbakken burde opplyst om, før han ga million-støtte til stiftelsen.
LYSBAKKEN-KOMPIS: Gjermund Skaar er ansatt i Reform, og er den nære vennen Audun Lysbakken burde opplyst om, før han ga million-støtte til stiftelsen. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!