Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobels fredspris

Lysbakken vil ha atomvåpenopprør mot regjeringen. Utfordrer Støre

- En håpløs posisjon, både politisk og moralsk, sier SV-lederen om Norges nei til et atomvåpenforbud.

VIL FÅ MED STØRE PÅ LAGET: SV-leder Audun Lysbakken (T.H). Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
VIL FÅ MED STØRE PÅ LAGET: SV-leder Audun Lysbakken (T.H). Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I oktober ville ikke Norge støtte et FN-forbud mot atomvåpen.

Nå håper SV-leder Audun Lysbakken at dagens nobelpris til Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen (ICAN) kan få regjeringen til å snu.

- Pinlig nok stilte Norge seg på feil side. Det er en håpløs posisjon, både politisk og moralsk, mener Lysbakken som planlegger å ta opp temaet på Stortinget tirsdag.

Der håper han å få med seg KrF, Venstre, Senterpartiet og Arbeiderpartiet, og med det danne et flertall for å støtte forbudet.

- Senterpartiet, KrF og Venstre har allerede uttrykt at de støtter forbudet. Nå vil jeg utfordre Arbeiderpartiet til å bli med i fredsprisen ånd, sier Lysbakken.

Sa nei i FN

Da Norge, sammen med 27 NATO-land , ikke valgte å støtte FN-forslaget om et forbud mot atomvåpen, hadde utenriksminister Børge Brende (H) følgende begrunnelse:

- En prosess for å forby kjernevåpen, som ikke støttes av noen av de landene som faktisk har slike våpen, skaper dessverre ikke fremgang, sier Brende.

Fire av fem av FNs sikkerhetsråds atommakter, Storbritannia, Frankrike, Russland og USA, stemte mot, mens Kina avsto fra å stemme.

Det gjorde også India og Pakistan.

- Om man starter med forbud, får man ikke kjernevåpenstatene med seg. Da blir det ren markeringspolitikk, og det bringer oss ikke nærmere en verden uten atomvåpen. Man risikerer også å vanskeliggjøre arbeidet for nedrustning i andre forum, la utenriksministeren til.

Uenig med Brende

Det er en argumentasjon Lysbakken ikke kjøper.

I dag vant Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen (ICAN) Nobels fredspris. Det er en pris SV-leder Audun Lysbakken håper kan få Norge til å snu med tanke på at forbud mot atomvåpen.

- Den egentlige grunnen er at den norske regjeringa ikke tør å utfordre USA. Det er trist. Norge har spilt en viktig rolle i tidligere nedrustningsprosesser, og bør spille en rolle i denne også, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

Han omtaler også Nobelkomiteens avgjørelse som modig:

- De viser mot når de utfordrer atommaktene og den norske regjeringa.

Avventer SV-støtte

Da Dagbladet kontakter Arbeiderpartiet og Anniken Huitfeldt, leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité, ønsker hun ikke å umiddelbart ta stilling til SVs planlagte stortingsforslag.

- SVs forslag skal vi ta stilling til når det faktisk foreligger, skriver Huitfeldt i en SMS.

I den skriver hun også at Arbeiderpartiet forventer at regjeringen øker sin innsats mot at land besitter atomvåpen.

- Arbeiderpartiet var i regjeringsposisjon med på å starte et humanitært initiativ mot atomvåpen. Solberg-regjeringen valgte å trekke Norge ut av denne lederrollen vi hadde i dette arbeidet, men stortingsflertallet har gitt klart uttrykk for at Norge skal jobbe aktivt for en verden uten atomvåpen.

- Her har Høyre og Frp-regjeringen vært for passiv, mener Anniken Huitfeldt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!