SV søker makt i storbyene

Lysbakken vil presse Ap til partnerbytte

Audun Lysbakken vil presse Ap i Trondheim og Bergen til å bytte ut sentrumspartiene med SV etter kommunevalget.

BEILER: SV-leder Audun Lysbakken mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet bør vende seg bort fra sentrumspartiene og heller søke et mer forpliktende samarbeid med SV i Bergen og Trondheim. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
BEILER: SV-leder Audun Lysbakken mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet bør vende seg bort fra sentrumspartiene og heller søke et mer forpliktende samarbeid med SV i Bergen og Trondheim. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.Vis mer

Mens Ap er i byråd med SV og MDG i Oslo, styrer Ap sammen med Venstre og KrF i Bergen. I Trondheim er Ap i allianse med Sp, MDG og KrF etter at både SV og Venstre har gått ut.

- I Trondheim og Bergen ser SV ut til å bli redningen for dem som vil holde Høyre unna makten. Uten SV i maktposisjon blir det mer og mer sentrumspolitikk fra Aps side, og mindre og mindre rødgrønt, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Han slår fast at målet foran lokalvalget i Trondheim er å sikre et flertall til venstre i bystyret som Ap blir nødt til å forholde seg til.

- For oss er det avgjørende med viktige gjennomslag innen klima og fordeling. I Bergen valgte Ap Venstre framfor SV i 2015. Det var et uttrykk for det som den gang var en nasjonal strategi. Nå tror jeg flere og flere innser at SV er nøkkelen til et flertall på venstresiden, sier Lysbakken.

Mer radikal kurs

SV-lederen sier politikken som Ap og partnerne fører i Bergen og Trondheim skiller seg klart fra den som føres i Oslo, der SV er del av byrådet.

- I Oslo er politikken mer radikal. Byrådet har ført en tøffere politikk mot fattigdom og velferdsprofittører og for et bedre klima. I Oslo har det vært en stor forandring, mens avtrykket er mindre i Bergen. Det er synd, for valgresultatet ga et tydelig mandat for forandring, sier han og fortsetter:

- Folk i Oslo ønsker mer rød og grønn politikk, en mer radikal kurs. Jeg tror det er veien å gå i Bergen og Trondheim også.

- SV og Sp naturligste partnere

Aps nestleder Hadia Tajik sier at både Oslo, Bergen og Trondheim er styrt av venstre- og sentrumspartier, og har en tydelig sosialdemokratisk kurs.

- Velferd prioriteres framfor skattekutt, og det gjøres krafttak for byluft og klima i alle disse byene. Det viktigste for oss nå er å få flertall for at denne kursen kan fortsette, sier Tajik.

Hun slår fast at SV og Senterpartiet er Aps «mest naturlige samarbeidspartnere» på nasjonalt nivå.

- I den enkelte kommune er samarbeidskonstellasjoner noe våre lokale folkevalgte tar stilling til. Det er de som nå står på valg, og de er nærmest til å vite hvordan vi kan gjennomføre Arbeiderpartiets politikk på best mulig måte i sine kommuner, sier hun.

- Velkommen, SV

- Hva sier du til at SV vil presse Ap til venstre i Trondheim og Bergen?

- Slik jeg har forstått det, er det SV selv som har valgt å ikke delta i samarbeid i Bergen, og som trakk seg ut av samarbeidet i Trondheim. Om SV nå ønsker å delta i et slikt samarbeid, tror jeg våre lokale folk vil sette pris på det.

- Er du enig i at SV er nøkkelen til flertall på venstresida?

- Ingen partier får flertall alene. Jeg er opptatt av at vi får flertall som vil hindre at høyrepartiene igjen får flertall for privatisering, skattekutt og manglende klimatiltak. Det er klart at det også inkluderer SV.

RØDGRØNT: Rita Ottervik har holdt ordførermakta i Trondheim siden 2003. Hun styrer nå på grunnlag av en avtale med Sp, MDG og KrF, men ser gjerne at SV blir med i neste periode, hvis det blir rødgrønn seier. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
RØDGRØNT: Rita Ottervik har holdt ordførermakta i Trondheim siden 2003. Hun styrer nå på grunnlag av en avtale med Sp, MDG og KrF, men ser gjerne at SV blir med i neste periode, hvis det blir rødgrønn seier. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Velge bort KrF?

- Vil Ap heller samarbeide med SV enn med KrF (Trondheim), KrF og Venstre (Bergen) hvis dere må velge?

- Vi har tillit til at våre lokale folkevalgte gjør de beste vurderingene for å sikre gjennomføring av Arbeiderpartiets politikk for flere heltidsstillinger, mot privatisering av velferden vår og for like muligheter til barna våre, sier Hajik.

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, sa tidligere i et intervju med Dagbladet 10. juni at SV ideologisk sett er Aps nærmeste samarbeidspartner, men at Ap i Trondheim også har godt samarbeid med Sp og MDG. Hun sa at samarbeidskonstellasjoner avhenger av flere ting, men også om spørsmålet om byråd.

- Først må velgerne si sitt og fordele makten, så får vi se hvilke partier som kan samarbeide. SV står oss veldig nært, så vi vil gjerne samarbeide med dem. Jeg oppfatter at Sp her i Trondheim vil fortsette i en rødgrønn allianse, og her i Trondheim og Trøndelag er jo KrF på den røde siden, så vi står hverandre nær i mange saker, sa Ottervik.

Offensivt Rødt

Også fra Rødt kommer krav om et større politisk gjennomslag i de store byene. Snittmålinger på godt over 5 prosent i juni gir selvtillit.

Da partileder Bjørnar Moxnes oppsummerte det politiske halvåret øynet han håp om å bli større enn Frp i Oslo, Bergen og Trondheim og snakket om «å bikke» 10 prosents oppslutning i hovedstaden.

Men krav om byrådsplass eller andre framskutte posisjoner i de store byene vil ikke nødvendigvis bli fremmet av Rødt.

- Vi vil naturligvis kreve større gjennomslag for Rødt, men posisjonene er ikke viktige. Det er politikken som er viktig - og det gjelder over hele landet, sa Moxnes, som la til at Rødt i Oslo er godt fornøyd med den forpliktende samarbeidsavtalen som partiet har med det sittende byrådet av Ap, SV og MDG.