Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lysbakken vurderer svensk modell for å bekjempe diskriminering

Statsråd Audun Lysbakken foreslår plakater om aldersgrenser, gjestelister og hyppige kontroller for å bekjempe utelivsdiskriminering.

TAR GREP: Audun Lysbakken innkaller utelivsnæringen til møte sammen med kommune-Norge for å finne løsninger på diskriminering av etniske minoriteter i døra. Utestedet over har ingen tilknytning til saken. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
TAR GREP: Audun Lysbakken innkaller utelivsnæringen til møte sammen med kommune-Norge for å finne løsninger på diskriminering av etniske minoriteter i døra. Utestedet over har ingen tilknytning til saken. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette er blant virkemidlene barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) vil vurdere og foreslå for å komme diskriminering av etniske minoriteter på byen til livs. I tillegg ber han lokale myndigheter komme på banen.

• Les: Slik nekter vi mørke nordmenn adgang

- Kommunene har ansvaret for å håndheve skjenkeloven og den sier at bevillingen for alkoholservering kan fjernes om utestedet nekter folk å komme inn utfra hudfargen deres. Jeg vil be kommunene være nådeløse. I dag tror jeg de er for slappe, sier Lysbakken.

Forrige uke skrev Dagbladet at en rekke utesteder i Oslo er funnet skyldige i etnisk diskriminering av diskrimineringsombudet, etter at de under en kontroll nektet mørkhudede nordmenn adgang, til tross for at de slapp inn hvite.

- Sakene og uttalelsene i Dagbladet om etnisk diskriminering i utelivsbransjen er både avslørende og oppsiktsvekkende. Det er tydeligvis flere useriøse aktører i bransjen, sier Lysbakken til Dagbladet.

REALISME - IKKE RASISME: Bo Vivike (37) eier en rekke utesteder i Oslo og sier klart i fra om hvem han mener står bak vold og trusler. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
REALISME - IKKE RASISME: Bo Vivike (37) eier en rekke utesteder i Oslo og sier klart i fra om hvem han mener står bak vold og trusler. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Nå innkaller Lysbakken (SV) utelivsbransjen til oppvaskmøte. Med på møtet vil han også ha representanter for kommune-Norge.

- Ingen unnskyldninger SV-statsråden har sett seg lei på at ungdom med minoritetsbakgrunn stanses når de vil feste på byen, med unnskyldninger om feil klær, alder eller at de ikke står på gjesteliste.

- Mange av de som avvises er født og oppvokst i Norge og da kan man ikke bokstavelig talt slenge døra i trynet på dem. Det er det verste signalet som finnes, sier Lysbakken.

Som ansvarlig for regjeringens integreringspolitikk ser han på diskriminering av unge som en trussel mot framtidas Norge.

- Motivasjonen disse unge føler for å ta sin plass i samfunnet blir dårligere når de diskrimineres. Det finnes ingen unnskyldninger for dette, sier Lysbakken.

Svenske løsninger Flere som har opplevd å bli avvist på utesteder forteller til Dagbladet om dørvakter endrer kravene til kundene ettersom det passer dem. Dette bekrefter også en dørvakt overfor Dagbladet.

I Sverige plikter utesteder å opplyse om aldersgrenser, kleskoder, om klubben er full og gjestelister på plakater utenfor døra.

Slik kan gjester vite hvilke regler de skal følge. På den andre siden kan ikke dørvaktene endre på reglene avhengig av hvem som står i køen.

Forslagene er lagt på bordet av Antirasistisk senter og Likestillings- og diskrimineringsombudet, som har vært på studietur til Sverige.

- Ubyråkratiske Nå vil Lysbakken legge fram forslagene for utelivsbransjen for å få deres syn på saken.

- De svenske erfaringene er interessante og jeg vil ta dem opp med bransjen. Tiltakene virker som enkle å håndheve og ubyråkratiske, sier Lysbakken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!