MORSOMME TEGNINGER: - Det var mange morsomme historier og tegninger i dette informasjonsheftet, sier Høyres Linda Hofstad Helleland, som ikke er spesielt imponert over resten av innholdet i Likestillingsminister Audun Lysbakkens (SV) nye handlingsplan «Likestilling 2014». Foto: Espen Røst / Dagbladet
MORSOMME TEGNINGER: - Det var mange morsomme historier og tegninger i dette informasjonsheftet, sier Høyres Linda Hofstad Helleland, som ikke er spesielt imponert over resten av innholdet i Likestillingsminister Audun Lysbakkens (SV) nye handlingsplan «Likestilling 2014». Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Lysbakkens likestillingspolitikk er designet for «Grünerløkka-pappaen»

Opposisjonen ikke spesielt imponert over regjeringens nye handlingsplan «Likestilling 2014».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) la i går fram regjeringens nye handlingsplan «Likestilling 2014».

Med 86 nye tiltak ønsker regjeringen blant annet å motvirke kjønnsstereotypier, å øke bevisstheten rundt likestilling i barnehage og skole, og å legge til rette for et familievennlig arbeidsliv.

Men ingen av opposisjonspolitikerne Dagbladet har snakket med er spesielt imponert over SV-statsrådens nye baby.

Ingenting konkret I forkant av fremleggelsen gikk Lysbakken ut i media og sa at han ønsket offentlig arrangerte pappagrupper slik at fedre kan møtes og dele erfaringer når de har pappaperm.

- Lysbakken er helt tapt bak en barnevogn. Han og det rødgrønne regjeringsamarbeidets likestillingspolitikk er designet for grünerløkkapappaen. De gjør ikke nok for minoritetskvinner, for likelønn eller for kvinnehelse, sier Høyres Linda Hofstad Helleland.

Hun har ingen tro på at planen vil føre til store endringer eller økt likestilling mellom kjønnene.

- Dette er først og fremst en oppsummering av allerede vedtatte og iverksatte likestillingstiltak, sier Hofstad Helleland

- INGENTING KONKRET: Høyres Linda Hofstad Helleland om regjeringens nye handlingsplan «Likestilling 2014».
- INGENTING KONKRET: Høyres Linda Hofstad Helleland om regjeringens nye handlingsplan «Likestilling 2014». Vis mer

Hun mener likestillingen har stoppet opp på en rekke områder med dagens regjering og synes Lysbakkens utspill om pappagrupper i forkant av likestillingsplanen var merkelig.

- Det er overraskende at handlingsplanen ikke inneholder nye og konkrete tiltak, som å bedre likestillingen for minoritetskvinner eller omfattende forslag som vil kunne redusere det kjønnsdelte arbeidsmarkedet i Norge. Dette ser pent ut på papiret, om jeg er snill så gir jeg Lysbakkens plan en toer. Det er mest for kreativt utført arbeid; det var mange morsomme historier og tegninger i dette informasjonsheftet, sier hun.

Ikke imponert Heller ikke FRPs Solveig Horne er imponert over Lysbakkens nye handlingsplan.

- Nei, jeg tror ikke denne planen vil føre til et mer likestilt Norge. Mange av forslagene er prøvd tidligere, og har vist seg å ikke fungere. Jeg savner konkrete tiltak for å få bukt med bruken av deltidsansatte, sier Horne.

Hun mener «Likestilling 2014» har et gammeldags kvinnesyn.

- Kvinner vil ha mer valgfrihet, men det får de ikke med Lysbakkens forslag, sier Fremskrittspartiets familiepolitiske talskvinne, til Dagbladet og gir handlingsplanen karakteren 1.

- Mye prat KRFs Øyvind Håbrekke er ikke like kritisk, og velger å starte med å rose regjeringens ønske om å kreve merking av retusjerte modellbilder. Likevel mener han rapporten som helhet i liten grad vil føre til et mer likestilt Norge.

- MYE PRAT OG FINE FORMULERINGER: KRFs Øyvind Håbrekke om regjeringens nye handlingsplan «Likestilling 2014».
- MYE PRAT OG FINE FORMULERINGER: KRFs Øyvind Håbrekke om regjeringens nye handlingsplan «Likestilling 2014». Vis mer

- Her var det mye prat og fine formuleringer, men lite konkret når det for eksempel gjelder likelønn eller å få flere menn inn i norske barnehager. Men hovedproblemet med denne handlingsplanen er at regjeringen gjør likestilling til et økonomisk spørsmål. Likestilling handler om menneskeverd og enhvers rett til å gjøre frie valg. Ikke bare de riktige valgene i en «rødgrønn» verden, derfor vil jeg gi denne planen karakteren 2, sier Håbrekke. 

- Viktige tiltak Lysbakken fremholder at handlingsplanen kommer til å føre til mer likestilling i Norge.

- Dette er første gang på tjue år at en regjering i Norge legger fram en slik handlingsplan om likestilling. Vi har laget den slik at den er lett målbar, det betyr at når vi kommer til 2014, vil vi veldig lett kunne måle om vi har lykkes eller ikke. Her er det flere viktige tiltak med reformer innen familiepolitikken, i arbeidslivet og med et tungt fokus på kampen mot vold, sier Lysbakken.

Han er ikke overrasket over kritikken etter fremleggelsen i går.

- Men jeg har en oppfordring til opposisjonen: I det ene øyeblikket gjør vi for mye, i det neste gjør vi for lite. De er helt nødt til å bestemme seg, sier Likestillingsministeren.


- ET GAMMELDAGS KVINNESYN: FRPs Solveig Horne om regjeringens nye handlingsplan «Likestilling 2014»
- ET GAMMELDAGS KVINNESYN: FRPs Solveig Horne om regjeringens nye handlingsplan «Likestilling 2014» Vis mer