Lysboks mot høstdepresjoner

Værtrøbbelet vil ingen ende ta: Regnet kommer til å bøtte ned på Østlandet og Sørlandet i helga. Rasfaren øker, og flommen fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To nye lavtrykk vil drive inn fra sør gjennom helga, og tømme seg over Sørlandet og Østlandet.

- Det første nedbørsområdet gjør seg ferdig med Agder i løpet av fredagsnatta. Utpå formiddagen vil det nå Oslo. Ifølge prognosen vil det komme 20 millimeter nedbør. Det vil rett og slett sile jamt på Østlandet utover dagen i dag, sier statsmeteorolog Tor Skaslien ved Meteorologisk institutt i Oslo til Dagbladet.

Ny rekord?

Været vil lette i området seint på kvelden eller natt til lørdag, og i ett døgn framover blir det atskillig mindre nedbør i områdene. Søndag hiver neste lavtrykk seg frampå:

- Denne dosen vil trolig bidra til at årsrekorden for nedbør blir slått i Oslo. Den gamle rekorden er på 1083 mm fra 1988. I kveld passerte vi 1050 mm så langt i år, sier Skaslien.

Målingene på Blindern tok til i 1937.

Som følge av værvarselet for helga sendte Norges vassdrags- og energidirektorat ut nytt flomvarsel.

- Flommen på Østlandet og Sørlandet vil fortsette hvis værprognosen slår til. Det er nå flom i de fleste vassdrag på Østlandet. Nå håper vi at vinteren kommer, slik at vi får snø og slipper alt vannet, sier hydrolog Turid-Anne Drageset i NVE.

Nye ras

I går gikk det tre nye ras i Åmot og Vikersund i Buskerud.

- To av stedene måtte folk evakueres. Mer regn betyr økt rasfare på Østlandet. Hvis folk ser at terrenget har sprukket nær bratte kanter i terrenget, bør de varsle kommunen og holde seg unna, sier geotekniker Kjetil Brattlien i Norges Geotekniske Institutt til Dagbladet.

Over hundre personer i Akershus, Østfold og Buskerud er evakuert på grunn av flom og rasfare.