Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lyser fred over UD

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jan Petersen sier til Aftenposten i går at han ikke har noen planer om å modernisere UD, slik mange har tatt til orde for nå i etterkant av flombølgekatastrofen i Sørøst-Asia. Det velger vi å tolke som et førstelinjeforsvar for å beskytte de av hans medarbeidere som er blitt sterkest eksponert for kritikk. Vi er også enig med utenriksministeren i at de generelle klagemålene som er framført mot UD-systemet i forbindelse med tsunamikatastrofen ikke bør danne utgangspunkt for reformer. De må ha et helt annet siktemål enn den sviktende katastrofeberedskapen.

Men utenriksministeren kan ikke søke tilflukt lenge i dette. For det er åpenbart at det er noe råttent i det departementet han styrer. Han kan jo bare lytte til sin egen statssekretær Vidar Helgesen, som i fjor høst holdt et foredrag for utenrikstjenestens stasjonssjefer, og der han påpekte feil både ved strukturen og kulturen i departementet. Han etterlyser en omfattende modernisering og tilpasning til de utfordringer tjenesten står overfor i dag. Slik sett er taklingen av tsunamikatastrofen bare en av flere påminnelser utenriksministeren har fått om at han har forsømt seg.

Nå er det regjeringens privilegium å ordne sitt sentrale apparat slik den finner det formålstjenlig. Men når svakhetene er så store at også deler av den politiske ledelsen drøfter dem med departementets folk i felten, er det grenser for hvor lenge statsråden kan skyve et reformarbeid ut i tid. I første omgang er det likevel viktig at det gjennomføres en evaluering av det arbeidet som ble gjort i departementet de første katastrofedagene, og som er blitt til dels sterkt kritisert. Det er heller ikke sikkert at den strukturendring som er etterlyst ville bedre den operative katastrofeberedskapen. Vi kan med stor grad av sikkerhet forutse at det vil komme nye kriser. Som en hvilken som helst bedrift i Norge med grader av risiko for kriseartede ulykker, bør UD skaffe seg et krisehåndteringssystem som kan mobiliseres også om den sittende statsråd ikke forstår krisens omfang og detaljer. Petersen bør nok signalisere dette klart og rent før han lyser fred over et departement som åpenbart trenger mer dyptgripende forandringer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media