Lysere tider!

Rentene faller, krona styrker seg, og aksjekursene stiger. Etter grå og regntunge høstuker er det i ferd med å lysne litt i Penge-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går satte Bergensbanken og Sparebank1Vest ned sine renter med henholdsvis et halvt og et kvart prosentpoeng. Andre banker tenker tanken, men nøler foreløpig.

Flere økonomer tror likevel ytterligere rentenedgang er rett rundt hjørnet, lånekundene har gode nyheter i vente.

Positive tegn

For mens det meste så mørkt og dystert ut i norsk økonomi ved inngangen til oktober, er situasjonen lysere i dag.

Aksjekursene på Oslo Børs har styrket seg hele tjue prosent på bare et dusin børsdager. Krona har styrket seg nesten fem prosent i samme periode. Når i tillegg rentene i pengemarkedet kryper noen tideler nedover, er det grunn til å trekke litt på smilebåndet.

- Det går den rette veien igjen, sier analysesjef Marius Lømo i Christiania Markets. Han tror på fortsatt styrking av både krone og børs:

- Det har skjedd en del positive ting internasjonalt den siste tida: Det er framgang i Japan med å håndtere bankkrisen, den amerikanske sentralbanken har senket rentene og resultater fra flere store investeringsbanker viser at tapene ikke er så store som man kunne frykte.

I det hele tatt: Man har tatt tak i problemene slik at stemningen har snudd litegrann. Dermed kan børsene komme til å stige ytterligere, selv om det er en ekstrem usikkerhet i øyeblikket.

Og Lømo har flere gladmeldinger på lager:

- I løpet av neste år vil vi se at rentene glir ned mot 6 prosent.

Pust ut

Også forskningssjef Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå peker på lyspunkter:

- Vi kan puste litt lettere nå. I sommer har Norge gått med underskudd i utenriksøkonomien. Det kan fortsatt komme til å skje i enkeltmåneder, men jeg tror vi kan si at vi har sett det verste, sier han, og legger til:

- Økte eksportinntekter kan legge grunnlaget for en stabil kronekurs uten at Norges Bank støttekjøper kroner som i dag. Om noen måneder er vi der, tror Cappelen.

Og en sterk norsk krone kan landets låntakere trenge. Bare på den måten vil renta gå ned så det monner.

Norges Bank har den siste uka presset opp kronekursen ved å støttekjøpe fem milliarder kroner.

- I tillegg ser vi at en god del norske eksportbedrifter nå sikrer sine framtidige valutasalg, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB.

- Det betyr at de tror bunnen er nådd, og de er på den måten med på å styrke krona ytterligere.

Både Cappelen og Dørum peker på at fundamentale forhold i norsk økonomi - som høyere oljepris, nødvendige innstramninger og en fornuftig kostnadsutvikling - må sikres dersom kronekursen skal kunne styrkes varig.

Oljen glipper

- Den norske krona har fått febernedsettende medisin av Norges Bank, men er slett ikke friskmeldt. Vi har enorme valutareserver, men kan ikke basere den økonomiske politikken på at sentralbanken bruker en milliard om dagen, sier Ådne Cappelen.

Den dårligste nyheten i oljelandet for tida er at et fat olje ikke verdsettes til mer enn drøyt 86 kroner fatet. Det rammer både oljefondet og kronekursen.