Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lyserød Oslo-drøm

Navn: Kari Pahle Alder: 56 Yrke: Politiker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagboka ser gjerne at Kari Pahle blir hovedstadens neste byrådsleder. Hun elsker jazz og rododendron, hun vil ha billigere trikker som går oftere og en byplansjef med makt og innflytelse.

Nå går det gjerne slik med ønsker som Ivar Aasen formulerte det: «Voni er god når Vissa vantar.» Det er svært langt fram og høyt opp før partimønstret i Oslo blir slik at Pahle kan utgjøre noen trussel for Ann-Marit Sæbønes eller Fritz Huitfeldt etter høstens kommunevalg. Og når den milde slakteren Svenn Kristiansen i Frp skiftes ut med den langt mindre polerte sluggeren Einar Lonstad, kan man forvente en valgkamp preget av fremmedfrykt og egeninteresser, hvor slagordene blir så feite og hatske at det minst av alt blir snakk om musikk og blomster.

Men i politikk er mye mulig. I fireårsperioden 1992- 96 var Pahle varaordfører og første kvinne som leder av den mektige finanskomiteen. Hun høstet ros for at kommunen i denne perioden maktet å sanere tre milliarder kroner i kortsiktig gjeld. Sammen med ordfører Sæbønes håndterte hun en rekke ømtålige politiske saker, ikke minst oppsigelsessaken mot daværende formannskapssekretær Knut Frigaard, noe som krevde både krutt i nevene og is i magen.

Hvis SV i Oslo makter å opprettholde dagens nivå på meningsmålingene - det ligger rundt ti prosent - kan et nytt byrådssamarbeid med Ap være aktuelt. Da skal vi vite å holde søkelys på trikkesatser og -ruter, på de nå begravde forsøkene med sekstimersdag for folk i tunge omsorgsyrker, som Pahle tok initiativ til ved forrige korsvei. Med masseflukten fra hjelpe- og sykepleierfaget er en slik reform mer aktuell enn noensinne.

I mellomtida må Kari Pahle søke forlenget permisjon fra sin lærerstilling ved Sagene skole. I alt har hun 25 års fartstid som pedagog og 10 år som fulltidspolitiker. I mange år het hun Koritzinsky i tillegg til navnet hun har i dag. Fra ekteskapet med tidligere stortingsmann Theo har hun to barn og interessen for jazz. Seinere har hun giftet seg på nytt og fått tre barn i tillegg.

I en periode bodde hun på Ammerud, med skog utenfor stuevinduet. Men hun følte seg først hjemme igjen da hun kjøpte leilighet på Sagene og kunne se 20-bussen fra vinduet. I helga sa fylkespartiet et rungende ja til fjordbyen Oslo og til henne som byrådslederkandidat. Pahle vil ha opera i Bjørvika og en by man kan vandre fritt i. For også det elsker hun å gjøre, når hun ikke lytter til jazz.