Lyses i bann

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg er blitt truet med den katolske kirkestraffen interdikt. Det vil si at jeg kan bli nektet å skrifte og gå til nattverd. For en katolikk er det å stenge veien til vår Herre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Katolske Dordi Skuggevik Tande (54) i Trondheim taler Roma midt imot.

Det har ikke noen nordmann gjort siden kong Sverre ble lyst i bann av pave Innocens i 1198.

Dordi Skuggevik Tande, som har vært medlem av den katolske kirken siden 1984, har gått sterkt ut mot biskop Georg Müller i Trondheim, både innad i kirken og offentlig.

- Misbruker makt

Hun sier rett ut at biskopen misbruker sin makt, og at det er årsaken til at den katolske kirke i dag ikke har noe presteskap i Midt-Norge.

- Da biskop Müller ble utnevnt, gikk hans egne ordensbrødre imot. På tross av dette ble han innsatt av paven i Roma. Derfor har prester sluttet eller er sjukmeldte. Den katolske kirken i Midt-Norge er i ferd med å falle sammen, sier Dordi Skuggevik Tande til Dagbladet.

Hennes kritikk av biskopen, som ble utnevnt i 1997, har ført til at hun nå har mottatt et brev fra kirken der hun blir truet med interdikt. I verste fall kan saken føres helt til pavens bord i Vatikanet.

For en praktiserende katolikk er det å bli utsatt for interdiktets straff det samme som et spørsmål om det evige liv. Å bli fratatt sakramentene, retten til skrifte og nattverd, stenger veien til himmelriket.

Lang vei til Roma

Men veien fra den katolske kirken i Trondheim til Roma er lang. Flere instanser, både i Norge og ved den katolske domstolen i Westminster, skal behandle Skuggevik Tandes klage på biskop Müller, før pave Johannes Paul eventuelt kan si sitt.

  • Biskop Georg Müller er for tida i Roma og var i går ikke tilgjengelig for kommentar.

gunnar.fortun@dagbladet.no

STENGES UTE: Dordi Skuggevik Tande foran den katolske kirken i Trondheim, med brevet som kan stenge henne ute fra himmelriket.