Lysestøl fikk se mappa si

TRONDHEIM (Dagbladet): Lektor Peder Martin Lysestøl, som i 1979 oppdaget at han var telefonavlyttet , fikk kl. 10 i dag innsyn i materialet som ligger til grunn for at han ble etterforsket av overvåkingspolitiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjøl mener Lysestøl at det kan være israelske Mossad som i sin tid sørget for å få norsk politi til å overvåke ham. Dagbladet har tidligere skrevet at det var mistanke om illegale kontakter i Midt-Østen som førte til telefonavlyttinga.

Det var politimester Per M. Marum som sjøl overrakte Lysestøls overvåkingsmappe til RV-politikeren. Lysestøl begynte straks å gjennomgå dokumentene, som etter en prosess på tre måneder endelig er nedgradert i Justisdepartementet.

Overvåkingspolitiet kan takke seg sjøl for at Lysestøl i sin tid oppdaget at han ble avlyttet. En sommerdag for snart 19 år siden slo Lysestøl telefonnummeret hjemmefra til sin bror.

Aktivisten kom imidlertid fram til en telefonsvarer på AKP-kontoret i Trondheim.

Lysestøl kjente en som arbeidet i Televerket - og han sa seg villig til å undersøke forholdet.

Ved Leangen sentral var det koblinger, som viste at Lysestøl faktisk var telefonavlyttet av overvåkingspolitiet. Den televerksansatte fotograferte til og med koblingene.

Lysestøl holder etter planen er pressekonferanse seinere på dagen.

<B>RØRT:</B> Lektor Peder Martin Lysestøl fikk i dag se mappa si. Politimester Per A. Marum overleverte denne på sitt kontor i formiddag.