Lysglimt for KrF

En ganske så hektisk politisk sommer ser ikke ut til å ha gjort særlig inntrykk på velgerne. Den første meningsmålingen etter ferien viser små endringer siden juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristelig Folkeparti har størst framgang på målingen MMI har gjort for Dagbladet og NRK. Kjell Magne Bondeviks parti har fått en kjærkommen oppmuntring etter flere måneders nedslående meldinger fra velgerne. Forklaringen kan være at de til dels voldsomme utfallene mot Valgerd Svarstad Haugland fra ulike hold i sommer ikke har møtt den store forståelsen blant folk flest. Men selv med 2,1 prosentpoengs framgang ville partiet mistet tre mandater på Stortinget.

Også SV går fram, og Kristin Halvorsens parti ville vunnet tre stortingsplasser hvis det var valg i dag.

  • Fremskrittspartiet ligger på samme nivå som før ferien. Den eventyrmålingen som forleden viste over 30 prosent, får ikke støtte hos MMI. Men Carl I. Hagens oppslutning er likevel himmelhøyt over valget i fjor høst. Han ville vunnet 19 nye mandater på Stortinget, og fått den suverent største gruppa bak seg. Hagen har i sommer styrt mye av det politiske nyhetsbildet fra mobilen i Spania. På den måten har han befestet partiets stilling som landets klart største.
  • Arbeiderpartiet går nok en gang tilbake. Jens Stoltenbergs invitt til et bredt samarbeid fra sentrum til SV har ikke skapt noen umiddelbar begeistring på grasrota. Det er bare tre måneder igjen til landsmøtet der han skal velges til leder. Hvis meningsmålingene holder seg såpass lavt utover høsten, kan det bli et lite hyggelig møte for ham og den øvrige ledelsen, som har ansvaret for elendigheten. Det kan vel også hende at lysten på å velge en nestleder fra hans egen regjering ikke blir styrket av dette.

For Venstre og Senterpartiet har sommeren vært en katastrofe.

  • Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiets gjenværende velgere er av den eldre årgangen. Det er ingen styrke. Ungdommen svikter partiet. Trøsten kan være at partiet har noenlunde lik oppslutning i hele landet. Men de fleste av de frafalne velgerne fra i fjor høst har gått til Frp.
  • Frp er dominert av mannlige velgere. Oppslutningen er sterkest i Nord-Norge og på Østlandet.

SV er derimot et parti dominert av unge kvinnelige velgere med høy utdanning, som bor i Oslo. De er ikke så ulike sin egen partileder.

Og Høyre er som vanlig partiet for de høytlønte og middelaldrende, med sterkest basis hos de sønnafjelske menn.

Målingen er gjort i tidsrommet 6.- 9. august blant 867 velgere.