Opptur for Ap i ny måling, flertall med SV og Sp

Lysning for Støre

Endelig en meningsmåling å glede seg over for Jonas Gahr Støre: Ap går fram, er igjen landets største parti og oppnår flertall med SV og Sp alene. Men resultatet er likevel det nest dårligste på 18 år.

OPPTUR: Meningsmålingene har nesten utelukkende vært dyster lesning for Ap-leder Jonas Gahr Støre i det siste. Nå øynes en liten framgang og solid flertall med de foretrukne partnerne SV og Sp. Foto: Vidar Ruud / NTB
OPPTUR: Meningsmålingene har nesten utelukkende vært dyster lesning for Ap-leder Jonas Gahr Støre i det siste. Nå øynes en liten framgang og solid flertall med de foretrukne partnerne SV og Sp. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er hyggelig med framgang, men Arbeiderpartiet er fremdeles på et altfor lavt nivå i denne målinga. Samtidig gir det en god følelse å se at vi igjen er landets største parti, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran til Dagbladet.

Framgangen er på 2 prosentpoeng, fra et bekmørkt utgangspunkt. Ipsos-målingen for oktober var den svakeste for Arbeiderpartiet noensinne med 19,5 prosents oppslutning.

Så må man helt tilbake til desember 2002 for å finne et svakere tall enn dagens på 21,5 prosent.

HOLD UT: Tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland har et klart råd Jonas Gahr Støre. Vis mer

Solid flertall

Sterke tall for SV og i særdeleshet Senterpartiet gjør likevel at det ligger an til regjeringsskifte neste høst. Samlet har de tre partiene et solid flertall på 90 av Stortingets 169 mandater bak seg.

- Vårt mål er å sikre et sterkere Ap og flertall med SV og Sp. Målinga viser at det er fullt mulig, sier Skjæran.

De tre partiene har også tidligere hatt flertall uten Rødt og MDG, men sist flertallet var så tydelig var i mars. Den gang samlet blokken 93 mandater bak seg.

På den ferske målinga er Rødt igjen under sperregrensen som følge av et solid fall på 2,3 prosentpoeng. MDG er over, i likhet med Venstre - som for første gang på to år har brutt den magiske grensa på 4 prosent for utjevningsmandater. KrF forblir under streken med 3,4 prosent.

De eneste endringene fra forrige måned som er statistisk signifikante er utslagene for Venstre og Rødt.

Opptur for Venstre

Vekst på 2 prosentpoeng gir en oppslutning på 4,6 prosent for en nyoppusset Venstre-ledelse, anført av Guri Melby.

- Dette er veldig positivt. Vi har hatt flere målinger som har vist framgang etter landsmøtet, men dette er definitivt det største hoppet. Jeg tar det som et tegn på at vi har klart å være tydelige på budskapet, sier Melby til Dagbladet.

- Er dere ute av bølgedalen for godt nå?

- Vi vil helt sikkert se målinger som går opp og ned i tid framover, men dette gjør meg forsterket i troa på at vi kan gjøre et godt valg. Vi har en viktig jobb å gjøre nå, med å lede landet i en vanskelig krise og klare å fortsatt prioritere klima, arbeidsplasser til et hardt presset næringsliv og barn og unge i en pandemi. Det er hovedoppgaven vår, og om vi lykkes er jeg sikker på at velgerne vil være glade for det, sier hun.

Nedtur for Høyre

Statsminister Erna Solbergs parti Høyre går tilbake nesten like mye som Arbeiderpartiet går fram. En oppslutning på 20,4 prosent er ikke nok til å opprettholde statusen som Norges største parti.

- Er håpet ute for en ny periode med Solberg-ledet regjering?

-Neida, håpet er definitivt ikke ute. Vi har god tro på at vi skal klare å mobilisere velgerne våre og beholde et borgerlig flertall med Erna som statsminister, i stedet for et veldig uklart Støre-ledet opplegg på venstresiden. Vi lå dårligere an ett år før valget i 2017, og vi kan reise oss denne gangen også, sier Høyre-nestleder Tina Bru.

Men Solbergs egen popularitet synes ikke å matte av i tilsvarende grad som Høyres.

- Hun er en godt likt leder. Denne måneden er det 56 prosent som sier at hun gjør en god jobb som statsminister, og kun 8 prosent som sier hun gjør en dårlig jobb. Dette er fremdeles oppsiktsvekkende høyt, sier Maria Rosness i Ipsos til Dagbladet.

Til sammenligning så var det i toppmåneden april 58 prosent som mente Solberg gjorde en god jobb som stasminister.

- Med andre ord er Høyres oppslutning tilbake til hva vi så før corona, men Erna Solberg sin oppslutning som statsminister hoder seg fortsatt høy, sier Rosness.

Ernas problem

Tidligere målinger har antydet at valget vil avgjøres ved sperregrensa. Men nå synes det ikke lenger å være nok for Erna Solberg at Venstre og KrF kryper over 4 prosent.

- Hvis vi antar at KrF hadde fått like mange mandater som Venstre oppnår nå, ville det ha vært seks mandater til på borgerlig side. Det er fortsatt et stykke unna borgerlig flertall, sier Rosness i Ipsos.

Hun kommer med et tankeeksperiment: Hvis KrF og Venstre til sammen skulle få så mange som 16 mandater, må Frp og Høyre samlet sikre 69 for å nå den magiske grensa på 85 mandater.

- Det har de ikke hatt siden høsten 2018. Så nei, KrF over sperregrensen hadde ikke påvirket flertallet, svarer Rosness på Dagbladets spørsmål.

Sp's form

Hovedforklaringen på at Erna Solberg er et godt stykke unna en ny periode som norsk statsminister, er Senterpartiet knallsterke form.

Trass i framgang for Ap, styrker Sp seg ytterligere i novembermålingen. En oppslutning på 18,6 prosent er det nest beste siden Ipsos startet disse målingene i 2001.

Oppslutningen om Sp falt noe under coronakrisa, men nå later det til at Trygve Slagsvold Vedum har gjenfunnet formen, sier Maria Rosness i Ipsos. Hun mener partiet profitterer på «sterk misnøye med regjeringens reformiver» og tror ikke den høye oppslutningen om Sp er et blaff.

- Framgangen er langsom og solid og ble bare midlertidig satt på vent under coronapandemien, sier hun.

Faktisk samler Senterpartiet i denne målingen like mange mandater som Høyre - 36 i tallet. Med 41 mandater for Ap er det ikke urimelig å konstatere at landet i øyeblikket har tre jevnstore partier.

Normalisering - nesten

Ved å studere partienes gjennomsnitt for det siste halvåret før coronakrisa slo til for fullt i mars, konstaterer Ipsos at så å si alle er tilbake på oppslutningen fra før pandemien slo til.

Unntaket er Arbeiderpartiet. Ap ligger 2,6 prosentpoeng under snittet fra før pandemien, og ser ifølge Ipsos ut til å ha lidd varige tap av velgere til Senterpartiet.

- Vi må ta innover oss at det vil ta tid å hente tilbake velgere som har satt seg på gjerdet eller gått til andre partier, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran.

- Bør det største partiet ha statsministeren i en rødgrønn regjering?

- Vi har bare en statsministerkandidat, og det er Jonas Gahr Støre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer