Lyspunkt for Lysbakken

SV får 6, 3 prosent på aprilmålingen Ipsos MMI har gjort for Dagbladet.

SNUOPERASJON: Audun Lysbakken hylles av landsmltet etter sin første tale som leder for SV. På aprilmålingen Ipsos MMI har gjort for Dagbladet, går SV fram. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
SNUOPERASJON: Audun Lysbakken hylles av landsmltet etter sin første tale som leder for SV. På aprilmålingen Ipsos MMI har gjort for Dagbladet, går SV fram. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er gode nyheter for SV-leder Audun Lysbakken.

Snu trenden
- Dette er de beste tallene vi har sett for SV på veldig lenge. Jeg håper vi kan klare det som er mitt mål som leder, nemlig å snu den negative trenden vi har hatt i flere år. Jeg er forberedt på at det vil ta tid, og jeg vil se flere målinger på dette nivået. Men med utgangspunkt i kommunevalget i høst, da SV fikk 4, 1 prosent, er denne målingen oppmuntrende, sier Lysbakken til Dagbladet.

Han sier stemningen er bedre i SV på lenge, og at mange setter pris på fornyelsen som er i gang. Partiet satser på å markere seg bredere og bli mer synlige på helse og arbeidsliv.
- Vi satser på å nå mennesker som ikke tidligere har vurdert å stemme SV, sier Lysbakken.

Klimameldinga
Målingen er tatt opp til og med torsdag denne uka, da klimameldinga ble lagt fram.
- Klimameldinga viser jo at SV gjør en forskjell i regjeringen. Jeg håper vi kan lokke tilbake de miljøvelgerne som forlot oss i høst, sier Lysbakken.
Valgforsker Frank Aarebrot påpeker at de nye SV-statsrådene har vært mer synlige i det siste enn like etter SV-landsmøtet.
- Det kan tenkes at SV-velgere som satt på gjerdet og ventet til de så de nye, har likt det de har sett. Og det må jo være en ønsket effekt for Lysbakken, sier han.

Sp på sperregrensa
Det største regjeringspartiet, Ap, får 31, 9 prosent, mens Senterpartiet ligger på sperregrensa med 4, 0 prosent. Med et slikt valgresultat ville de rødgrønne fått 74 mandater i Stortinget. Ap ville mistet 8 og fått 56 mandater, Sp ville mistet fire og fått 7 mandater, mens SV ville fått 11 mandater som i dag.

Høyre fram
Høyre går fram fra forrige marsmålingen til 27, 9 prosent, mens Frp går fram ett prosentpoeng til 18, 7 prosent. Til sammen ville de fått 80 mandater. De to partiene på høyresiden er altså ifølge denne målingen avhengig at minst ett sentrumsparti for å få flertall i Stortinget. Venstre får i denne målingen 4, 7 prosent, mens KrF får 4, 3 prosent. Sentrumspartiene er avgjørende for regjeringsspørsmålet. Det vil ironisk nok ikke hjelpe dem til større oppslutning, påpeker valgforsker Frank Aarebrot.

Vanskelig i sentrum
- Valgkampen vil bli dominert av regjeringsspørsmålet. De partiene vil hele tiden bli spurt om hvilken regjeringskonstellasjon de vil støtte. Det er farlig for alle partiene i nærheten av sperregrensa. For i all støyen om regjeringsspørsmålet blir det vanskelig å få fokus på egen politikk, sier Aarebrot.