Lyspunkt i Europa kan bety vekst i 3. kvartal

Innkjøpssjefene er blitt litt mer positive.

TEGN PÅ OPPGANG: Nye signaler fra eurosonen tyder på at bunnen kan være i ferd med å bli nådd. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
TEGN PÅ OPPGANG: Nye signaler fra eurosonen tyder på at bunnen kan være i ferd med å bli nådd. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): — Aktivitetsnivået i eurosonen har falt sammenhengene i seks kvartaler på rad, men i løpet av gårsdagen fikk vi tall som kan peke forsiktig i retning av at nedgangskonjunkturen er i ferd med å nå bunnen, skriver Handelsbanken i en fersk rapport.

Innkjøpssjefenes indeks (PMI) i juli endte samlet sett på 50,5, opp fra 50,4. Det var så vidt over det som var ventet, og ble særlig trukket opp av PMI-indeksen for industrien, som økte fra 49,8 til 52,3.

— Det var også en liten økning i PMI for tjenestesektoren, men denne ligger fortsatt noe under det nøytrale nivået på 50. Nedgangen i denne sektoren ser dermed ut til å fortsette, skriver Handelsbanken.

Samlet sett indikerer imidlertid PMI-tallene for eurosonen en liten vekst i BNP i tredje kvartal, med mindre PMI faller tilbake til svake nivåer gjennom august og september.

— Historien viser at det er all grunn til å ta forbehold om at dette kan skje, selv om det nå synes å være en viss trendmessig oppgang i PMI. Videre er det heller ikke gitt at BNP vil stige så snart PMI indeksen kommer over 50, understreker analytikerne.