PROMISKUØS: Blekksprutarten Octopoteuthis deletron lever i dypet, og lite er kjent omkring hvordan de parer seg. Bilder fra fjernstyrte undervannsfarkoster har nå gitt et sjeldent innsyn i sexlivet til noen av klodens mest hemmelighetsfulle dyr. Foto: AFP PHOTO/MBARI/SCANPIX
PROMISKUØS: Blekksprutarten Octopoteuthis deletron lever i dypet, og lite er kjent omkring hvordan de parer seg. Bilder fra fjernstyrte undervannsfarkoster har nå gitt et sjeldent innsyn i sexlivet til noen av klodens mest hemmelighetsfulle dyr. Foto: AFP PHOTO/MBARI/SCANPIXVis mer

Lyssky blekksprut har kjapp homosex

Ble avslørt av sædflekker. Strategien kan maksimere sjansene for å få avkom, ifølge ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lite er kjent omkring paringsvanene til blekkspruter som lever i de dypeste avkrokene av verdenshavene, men nå har forskere fått et sjeldent glimt av sexlivet til noen av de hemmelighetsfulle dyrene.

Ved å studere video fra fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV) har de avslørt at hannindivider hos arten Octopoteuthis deletron forsøker å pare seg med det samme kjønn like ofte som de forsøker å pare seg med hunner, ifølge en studie publisert i siste nummer av tidsskriftet Biology Letters.

Blekkspruten er liten, cirka 12 centimeter lang i voksen tilstand, og et svært sjeldent syn. I løpet av åra 1992 og 2011 ble de 108 dyra i studien filmet på rundt 400-800 meters dyp utenfor Monterey Canyon i California.

Fant «sædflekker» Forskerne observerte ikke selve sexakten, men fant «sædflekker» på kroppen til begge kjønn, noe som er et tegn på at de var blitt forsøkt paret av et hannindivid.

Disse små pakkene med sperma, kalt spermatangia, blir festet på kroppen under paringsakten. Det oppsiktsvekkende er at disse ble funnet på like mange hanner som hunner.

«Dette indikerer at hannblekkspruten parer seg rutinemessig med både hanner og hunner,» ifølge studien, som ble ledet av dr. Hendrik J.T. Hoving ved Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI).

Parer seg med alle Men de får selvfølgelig ikke barn når de parer seg med andre hanner. Så hvorfor kaste bort energien?

Årsaken til den uvanlige framgangsmåten kan være O. deletrons ensomme og stummende mørke levekår i dypet, hvor det er langt mellom potensielle maker. Kombinert med kort levetid og et smalt vindu hvor de er kjønnsmodne, koker det ned til at de har det svært travelt.

Blekksprutens biseksuelle oppførsel kan dermed være del av en strategi som maksimerer sjansene for å få avkom, ved at hannene «kjapt og ikke-diskriminerende» inseminerer alle de møter fra sin egen art, uavhengig av kjønn, ifølge studien.

- Arten er ikke særlig tallrik og består av eneboere. Den bor på dypt og mørkt vann, hvor mulighetene for reproduksjon er små. Som en respons på denne utfordringen har strategien sørget for at ingen sjanser blir kastet bort. Det er som å kjøpe en lottokupong, bortsett fra at oddsene er langt bedre, sier Hoving i en uttalelse.

Hann-til-hann-paring er observert hos en rekke andre dyr, men svært sjelden hos andre blekksprutarter. Ekstremt lite er kjent om den slags hos marine virvelløse dyr.

«O. deletron er unik, da vi fant et likt antall parede hanner og parede hunner. Dette antyder at paring mellom hanner er like vanlig som paring mellom medlemmer av det motsatte kjønn,» heter det i studien.

Har homosex, men er ikke homofil Dr. Hoving, som var på vei til sjøs da studien ble publisert, sier han er forberedt på at oppdagelsen blir flettet sammen med menneskelig oppførsel og annonsert som en homofil blekksprut.

Han parerer dette. Blekkspruten har ingen åpenbar seksuell legning, sier han, og minner om at et virvelløst dyr med tentakler som «skyter» sperma inn i kjøttet på en make, «ikke har noe å gjøre med menneskelig oppførsel å gjøre», ifølge New York Times.

AVSLØRT PÅ FLEKKEN: Forskerne fant små pakker sperma på like mange hunner (a) som hanner (c og d). Dette antyder at hannindivider av blekksprutarten O. deletron forsøker å pare seg like ofte med medlemmer av begge kjønn, noe som kan være en strategi for å maksimere sjansene for avkom i det mørke dypet. Foto: Hendrik J. T. Hoving et. al/Biology Letters
AVSLØRT PÅ FLEKKEN: Forskerne fant små pakker sperma på like mange hunner (a) som hanner (c og d). Dette antyder at hannindivider av blekksprutarten O. deletron forsøker å pare seg like ofte med medlemmer av begge kjønn, noe som kan være en strategi for å maksimere sjansene for avkom i det mørke dypet. Foto: Hendrik J. T. Hoving et. al/Biology Letters Vis mer