Lyst på en enveisbillett til Mars?

NASA undersøker mulighetene for å sende mennesker til våre nærmeste planet, for aldri å vende tilbake.

LIFE ON MARS?: Det te er det skarpeste bildet som noen gang er tatt av Mars, av NASAs Hubble Space Telescope. Foto: NASA
LIFE ON MARS?: Det te er det skarpeste bildet som noen gang er tatt av Mars, av NASAs Hubble Space Telescope. Foto: NASAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): «Life on Mars?», spør David Bowie i sin klassiker på albumet Hunky Dory, utgitt i 1971.

Nå undersøker den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA muighetene for å ta sangen på alvor. Innen 20 år har NASA som mål å sende folk med enveisbillett til «den røde planeten».

Reisetid på ni måneder Ifølge Metro Storbritannia, og flere andre internasjonale medier, vil NASA sende folk til Mars eller til en av planetens måner.

En reise dit er ventet å ta cirka ni måneder, og passasjerene vil ikke være i stand til å returnere på grunn av de ekstreme kostnadene det vil medfølge.

75 milliarder-prosjekt Prosjektet, som har fått arbeidstittelen «Hundred Years Starship Mission», er forventet å koste opptil 75 milliarder kroner.

- Det menneskelige romprogrammet er nå veldig fokusert på å kunne kolonisere andre verdener. For 20 år siden du kunne knapt hviske slike ting til folk i mørke barer uten å få sparken, sier Pete Worden, direktør for Ames Research Center, som er et ledd av NASA forskningsanlegg.

Finansierningen skal delvis oppnås med statlige tilskudd, men også gjennom private pengebidrag. En av Googles grunnleggere, Larry Page, skal allerede ha mottatt en forespørsel om å delta og støtte prosjektet.

Søker pengestøtte - Vi håper å tiltrekke oss en rekke milliardærer og danne et «Hundred Year Starship» fond, sier Pete Worden, og erklærer at den første virkelige prototypen av et romskip som kan ta folk «mellom verdener» skal være klar i løpet av et par år.

I 1969 forsøkte daværende Sovjetunionen for første gang å lande et ubemannet fartøy på Mars, men mislyktes.

Tynn atmosfære Mars er regnet for å være den planeten i solsystemet, foruten Jorden, som har de beste forutsetninger for store vannmasser, noe som gjør den egnet for liv.

Den tynne atmosfæren er imidlertid et problem, fordi den for det meste består av karbondioksid. Dette betyr at store oksygentanker er et must for at folk skal kunne bo der i lang tid.