TIL SALGS: Lake Waitaki har støtt ubebodd i 30 år. Nå er den til salgs for 7,6 millioner kroner, med ni større bygninger på kjøpet. Foto: One Agency
TIL SALGS: Lake Waitaki har støtt ubebodd i 30 år. Nå er den til salgs for 7,6 millioner kroner, med ni større bygninger på kjøpet. Foto: One AgencyVis mer

Landsby til salgs:

Lyst på en helt egen spøkelseslandsby? Denne kan bli din for 7,6 millioner

Har stått ubebodd i nesten 30 år.

Spøkelseslandsbyen Lake Waitaki i New Zealand ble bygget på 1930-tallet, men har stått fullstendig tom siden den ble forlatt i 1989.

Det vil eieren gjøre noe med. Nå er nemlig hele landsbyen til salgs, til en prislapp på litt under 1,3 millioner new zealandske dollar, eller om lag 7,6 millioner kroner.

Selv om den har stått ubebodd, er den 14 hektar store eiendommen i bemerkelsesverdig god stand. Den består blant annet av åtte større eneboliger, en restaurant, et større samlingshus med biljardrom og fullt kommersielt kjøkken samt ni garasjer.

GOD STAND: Boligene på tomta er godt bevart, selv om de har stått ubebodd i lang tid. Foto: One Agency
GOD STAND: Boligene på tomta er godt bevart, selv om de har stått ubebodd i lang tid. Foto: One Agency Vis mer

Beliggenheten, rett ved Waitaki-sjøen sør på øya og med det eiendomsmegleren beskriver som en fortreffelig fjellutsikt, skal også ha stort potensial for turistvirksomhet.

Forbyr utenlandske kjøpere

Før du inviterer vennene dine til et spleiselag, bør du merke deg at New Zealand forrige uke innførte en lov som forbyr salg av boliger til utlendinger.

Begrunnelsen er at boligprisene har eskalert de siste åra, og ført til at det å eie egen bolig er langt utenfor rekkevidde for mange new zealandere.

Det finnes imidlertid et smutthull i reglene. Dersom du holder til i boligen mer enn 183 dager i året, er det fritt fram for å slå til.

Offer for urbanisering

Landsbyen ble opprinnelig bygget for å huse familiene til demningsarbeidere på et byggeprosjekt i nærheten. Etter at demningen ble automatisert, og dermed ikke trengte menneskelig arbeidskraft, flyttet familiene én etter én.

Landsbyen er en av mange som har slitt med å holde på innbyggerne, etter den økende urbaniseringen som har preget New Zealand de siste åra.

New Zealands regjering har øremerket en milliard dollar årlig over en tre års periode for å motvirke utviklingen. Målet er å revitalisere regionene og dermed motivere innbyggerne til å flytte fra byene og tilbake til distriktene.