KAN IKKE KLAGE PÅ UTSIKTA: Dersom du punger ut 200 000 kroner for fjellanlegget med tilhørende heisbane får du denne utsikten med på kjøpet. Mulig det blir arbeid til vedlikehold av det gamle NATO-anlegget i og på Gaustatoppen også. Foto: Trym Mogen
KAN IKKE KLAGE PÅ UTSIKTA: Dersom du punger ut 200 000 kroner for fjellanlegget med tilhørende heisbane får du denne utsikten med på kjøpet. Mulig det blir arbeid til vedlikehold av det gamle NATO-anlegget i og på Gaustatoppen også. Foto: Trym MogenVis mer

Lyst på fantastisk utsikt og Norges råeste heis i «topphemmelige» lokaler?

Kan bli ditt for 200 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarets gamle fjell- og heisanlegg på Gaustatoppen ved Rjukan i Telemark er til salgs på Finn.no.

Ifølge annonsen kan deler av den berømte toppen bli din for 200 000 kroner.

Annonsen lover fasiliteter som alpinanlegg, heis, utsikt og innlagt vann og strøm.

Det du overtar dersom du sikler etter den 160 743 kvadratmeter store eiendommen er forsvarets gamle fjellanlegg med en tredelt heis eller trikk som går 800 meter inn og 1050 meter oppover i fjellet. Du får med et mindre overflatebygg på toppen som ble bygd på slutten av 50-tallet og frem til 1967.

Mange muligheter Trikken, som ifølge annonsen kan sammenlignes med Fløibanen i Bergen, kan bringe turglade turister cirka 1000 meter opp til Tuddalstippen som ligger i nærheten av turistforeningens hytte ved Gaustatoppen.

- Dersom en privatperson skulle være interessert kjøper man mange muligheter og mange forpliktelser. Det er et stort anlegg å drifte, samtidig er det et anlegg som har stor interesse for allmenheten, sier Ivan Fjeldheim-Pettersen i Skifte Eiendom AS til Dagbladet.

NRK.no skriver at lokalpolitkere i de omkringliggende kommunene ble opprørt da eiendommen ble lagt ut på det åpne markedet.

- Da jeg fikk greie på dette i dag tok jeg kontakt med rådmannen med en gang. Han var like overraska, og skal sjekke med Forsvarsbygg hva som ligger bak dette, sier Tinn-ordfører Bergsland til NRK, som omtalte Finn.no-annonsen i går.

Han sier videre at det var utarbeidet oversikt over kostnader på nødvendig vedlikehold og at de var i god dialog med Forsvarsbygg for et salg. De mener fjellet må tilbake til offentlig eie, og har sammen med Hjartdal kommune og Telemark fylkeskommune forhandlet om kjøp.

Topphemmelig Skifte eiendom er også enig at det beste vil være om anlegget går til det offentlige, men annonseringen var nødvendig, ifølge han.

- Kommunen skal være orientert om at vi måtte forhåndsannonsere eiendommen på Finn.no, i henhold til reglementet, da kommunen ba om utsatt frist på å ta stilling til kjøp, sier Fjeldheim-Pettersen til NRK.

- Det beste er om kommunene kjøper. Vi mener de er de beste til å kunne vedlikeholde og forvalte anlegget til fremtidig bruk, sier Fjeldheim-Pettersen til Dagbladet.

Ideen om Gaustabanen ble lansert i 1953. Anlegget skulle få betydning for både fjernsyn, flytrafikk, værvarsling, men mest av alt for turisttrafikken, skrev Helge Songe i sin historie om Gaustabanen, har Dagbladet tidligere skrevet.

Forsvaret var interessert og i 1954 sa NATO ja til å finansiere hele anlegget. Anlegget ble hermetisk lukket for turister og fungerte som en topphemmelig base under den kalde krigen og var et knutepunkt i det militære radiolinjenettet i 50 år.

I 2010 ble anlegget åpnet for alle.

I ELDRE FORFATNING: Bilder fra overflatebygget på toppen. Foto: Med tillatelse fra Skifte Eiendom AS
I ELDRE FORFATNING: Bilder fra overflatebygget på toppen. Foto: Med tillatelse fra Skifte Eiendom AS Vis mer