Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lyst til å gifte deg utendørs?

Sjekk om ditt yndlingssted er på Kirkens godkjent-liste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange har ønskene klare for bryllupsdagen. Taler, klær og vinvalget til maten er klart lenge før dagen nærmer seg. Det samme er musikken til vielsen.

Men hvor vil du gifte deg? I Tinghuset? Eller i den lokale mursteinskirka? Eller kanskje et helt annet sted?

Kirken får stadig henvendelser fra folk som vil gifte seg ute i naturen. Nå har Kirken laget en oversikt over godkjente vielsesplasser folk kan velge blant, skriver Vårt Land i dag.

Ja til Maridalen, nei til Prekestolen

Foreløpig er 25 steder i Norge forhåndsgodkjent. Lista er ennå ikke ferdig.

På lista er blant annet klosterruinene på Hovedøya i Oslo, hotellhagen ved Dalen hotell i Telemark, Tungenes fyr i Stavanger bispedømme og iskapellet i Alta.

Alle vielsestedene skal være godkjent av den lokale biskopen i bispedømmet.

De fleste av stedene brukes allerede under friluftsgudstjenester. Ifølge retningslinjene for vielser, skal giftermålene inngås i kirka eller i umiddelbar nærhet til kirka, skriver Vårt Land. I fjor ble det strammet inn på reglene. Prester skal ikke lenger vie folk i telefonkiosker eller andre celebre steder som betyr noe spesielt for brudeparet.

De som vil gifte seg på Prekestolen, får også nei. Biskop Ernst Baasland i Stavanger forklarer til Vårt Land at et vielsessted som krever at folk går i mer enn en time for å komme fram, er for ekskluderende. Baasland har selv lagt vekt på om det er noen historisk kirkelig tradisjon på stedene han har godkjent.

D-DAG: Mange har tenkt på hvordan bryllupet skal være lenge før de har funnet noen å gifte seg med. Flere steder kan du gifte deg utendørs.
FOTBALLBRYLLUP: Dette paret ga hverandre sitt ja på Åråsen stadion i august. Tilskuerne var vitner. Men nå sier Den norske kirke nei til liknende vielser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!