Lystfisker i sjefsstolen

Navn: Geir Pollen Alder: 48 Yrke: Forfatter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En mann som har skrevet med den største innlevelse og forstand om fluefiske skal nå lede Den norske Forfatterforening (DnF). Geir Pollen overtar etter Karsten Alnæs, som foretrekker andre idretter. I motsetning til Bård Tufte Johansen, som gjorde fluefisking til fjernsynsunderholdning, danner leken med fluestanga hos Pollen en inngang til kunstens generelle opphav og muligheter. Fisking er lidenskap og kjærlighet og en svært alvorlig sak. Derfor avviser Pollen den norske betegnelsen sportsfiske og vil heller ha innført den danske lystfiske , det eneste ord han misunner danskene.
  • Geir Pollens første roman «Ål» (1991) har en ytre ramme som handler om den mystiske fisk som overhodet ikke er interessert i fluer. Den åpner ikke kjeften når den vandrer ned elver og bekker for å dra til Sargassohavet. Boka innledes med at en av de to hovedpersonene, Flemming Schmidt, forteller hvorfor han ble så fascinert av denne sleipe, slangeliknende skapningen. Opprinnelig studerte han litteratur, spesielt var han opptatt av Odyssevs-motivet hos James Joyce. Men litteraturen måtte vike for ålen, fordi mot denne eneren blant fisker blir selv Odyssevs' heroiske reiser for ynkelige turer i skjærgården å regne.
  • «Ål» ga ham andrepremie i Gyldendals romankonkurranse. Før han debuterte som romanforfatter, hadde han gitt ut tre diktsamlinger. I 1994 kom romanen «Fall», før han i 1998 kom med sin mest kritikerroste roman, «Hutchinsons Eftf.». Den ble innstilt til Nordisk Råds litteraturpris med denne karakteristikken: «Velskrevet, humoristisk, på et høyt intellektuelt nivå og samtidig meget lettlest.»
  • Boka handler om jeg-personens forsøk på å finne ut hva det var som fikk hans stamfar, skotten Robert D. Hutchinson, til å dra fra en blomstrende bedrift på hjemstedet for å slå seg ned som trelasthandler i Drammen i 1826. Han var pasjonert fluefisker og forfatter av den første instruksjonsboka for denne edle sport i Norge. Som jeg-personen i «Hutchinsons Eftf.» er Pollen filolog med tysk, fransk og russisk, og var i flere år lektor på Østre Toten.
  • Nå skal han lede en forening med 512 medlemmer som ble grunnlagt i 1893, og hvis første formann var Arne Garborg. I formålsparagrafen har det til nå stått «å verne og fremme norsk litteratur og ivareta forfatternes interesser» og at den kan bli medlem «som har skrevet verker av litterær verdi på norsk eller samisk».
  • På det nylig avholdte årsmøtet ble det også vedtatt å åpne foreningen for fremmedspråklige forfattere bosatt i Norge, Og i Pollens neste bok forekommer verken ål eller ørret, men vakre bilder og skinnende kjærlighet.