Lystig gravøl med regjeringen

- Smil til kamera, Fjærvoll! Du blir fort nok anonym, gliste Knut Vollebæk og Valgerd Svarstad Haugland på låvebrua på Bogstad gård i går kveld. Der hadde sjefen Bondevik invitert til det siste måltid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik hadde valgt ærverdige Bogstad gård, som i sin tid var stedet der politikere, kongelige og andre storheter møttes, da han i går samlet sine regjeringskolleger til det siste måltid før avgangen. Men det var ikke hovedbygningen som huset de gode sentrumskameratene. Middagen var lagt til låven, nærmere bestemt det gamle høyloftet på herregården.

- Er det låvedans her i kveld? spurte senterpartisten Gudmund Restad på vei opp låvebrua.

Og det var flere senterpartikolleger som trivdes i de landlige omgivelsene: Marit Arnstad og Åslaug Marie Haga kom arm i arm og lovte at i kveld skulle statsminister Bondevik få seg en skikkelig svingom på gulvet.

- Bondevik er bestandig først ute på dansegulvet, fortalte Marit Arnstad.

Takket alle

Samtlige i den politiske ledelsen fikk rosende ord og gul rose fra statsminister Bondevik, som tok seg tid til å omtale og takke hver enkelt av statsrådene. Og under middagen rådet en særdeles optimistisk stemning:

- Dette var et gravøl med framtidsvyer. En blanding av 17. mai og julekvelden. Det ble ikke snørr og tårer, slik mange hadde trodd, og vi har alle gjort det klart at vi stiller opp igjen når som helst, sa en av de entusiastiske festdeltakerne til Dagbladet seint i går kveld.

- Dette er slett ikke det siste måltid. Politikk er som cup, det blir alltid en ny runde, sa Odd Einar Dørum, som syntes både fast i troen og lett til sinns.

60-tallspop

I den breie låvedøra sto en hjertelig Kjell Magne Bondevik og tok imot sine venner med åpne armer. Samtlige statsråder, statssekretærer og rådgivere samt de parlamentariske lederne var invitert til Bondeviks bord, der han kunne by på viltpaté med ristet bondebrød, steinbit og lakserulade og Bogstads iskake med kjærlighetsfrukter.

Statsministeren hadde ikke planlagt dans på låven denne kvelden, og derfor var det ikke ordnet med orkester. Men etter lystige forespørsler fra feststemte kolleger tok han grep og bestilte stereoanlegg. Deretter dro han informasjonssjef Øivind Østang til side:

- Kan du ordne med noe 60-tallsmusikk, noe godt gammeldags for slike som meg?

Og dans ble det.

Kulturminister Åslaug Marie Haga hadde diktet en takk-for-maten-sang med tittel «Den politiske situasjonen». Melodi: Hompetitten. Åpningsstrofe: «Nå har han Jens fått det slik som han vil...» Og latteren satt løst på Bogstad-låven da sentrumskameratene sang om «sukkerklumpen fra Ap-dyna-stiet» (Jens Stoltenberg, red.anm.) og om «dannede Høyre er bare en bløff, Jan kjemper hardt for å vise seg tøff» (Jan Petersen, red.anm.)

mari.k.by.rise@dagbladet.no