- Lytt til distriktene, Jens!

- Om vi ikke er i stand til å ta vare på hverandre i partiet, med hvilken troverdighet skal Ap kunne ta vare på dem som ikke har det så godt i rikmannslandet Norge? spør Børge Martinussen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VARDØ (Dagbladet): Fiskeindustriarbeideren og lokallagslederen er - sammen med partifellene i Vardø Ap - luta lei av å være vitne til at folk i partiet slåss om makt. Uten å vite hva de skal bruke makta til.

Mens katastrofemålingene fortsetter å ramme partiet, har de - helt nordøst i Arbeiderpartiet - et budskap til sin nye leder:

- Kjære Jens Stoltenberg, ikke glem at Norge er et langt land. Vis åpenhet, få politikken ut av de lukkede rom, lytt godt til oss i distriktene. Vi har kunnskap, og veit hvor skoen trykker.

Ukultur

«By og land, hand i hand.» En gang var det Ap's slagord. Nå mener Vardø Ap at partiet må få bukt med en annen ukultur: At det å bygge ei kai i distriktene betraktes som subsidier , mens en motorvei eller en opera i Oslo er investeringer .

Staten er og blir en nær venn for folk i Finnmark, det må Jens forstå:

Sytpeiser

- Når vi snakker, så framstilles vi som sytpeiser. Men når jeg leser Dagbladet, ser det ut som et helt folk klager hver dag. Men det er vi finnmarkinger som blir skjelt ut. Det har kanskje med vår direkte måte å gjøre, mener Lisbeth Sandtrøen.

Jens er en grei kar og langt bedre enn sitt rykte som vestkantgutt, mener Vardø Ap. Men de synes partiet har godt av en nesestyver.

- Kanskje er nedturen nå det beste for partiet. Ap-ledelsen var helt i utakt med folk og egen grasrot. Folk forsto ikke hvor vi ville, og hvorfor. Ingen visste hva Ap's oppgave var, heller ikke vi sjøl. Nå tvinges vi til å gå i oss sjøl, sier ordfører Rolf Mortensen.

I mai la politikerne i Vardø ned sine verv i 14 dager, i protest mot tap av offentlige arbeidsplasser.

Noen statlige arbeidsplasser på vei nordover som plaster på såret, men nå er det kommuneøkonomien som er problemet. På neste års budsjett blir det sju millioner i kutt.

Fesken vårres

Fem minutter. Det er taletida Rolf Mortensen får på Ap's landsmøte. Da skal han snakke om fisk og ranet av ressursene.

Noen i Vardø Ap mener staten må inndra alle kvotene og omfordele på nytt.

For alle kan ikke bo på Aker Brygge og spille bingo på Oslo Børs. Folk på kysten må jo skape verdiene først. Det er det politiske manifestet fra Vardø Arbeiderparti.

FINNMARK: - Kanskje er nedturen nå det beste for partiet. Ap-ledelsen var helt i utakt med folk og egen grasrot, sier ordføreren i Vardø, Rolf Mortensen. Her foran bildene med tidligere Vardø-ordførere fra Ap.