Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lytt til Europa

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vår verdensorden er skadeskutt av krigen i Irak. Det internasjonale diplomatiet led et nederlag som var oppsiktsvekkende da det var klart at både USA og Frankrike søkte diplomatisk konfrontasjon og ikke kompromiss under opptakten til Irak-krigen. Diplomati er et ord i miskreditt. FN oppfattes som irrelevant - og i Irak er de det. Vi kan ikke i lengden ha det slik.

Koalisjonen av de uvillige, Frankrike, Russland og Tyskland, møttes denne helga i St. Petersburg. Møtets hensikt var å gi stemme til kravet om at FNs status må gjenreises, og at FN må være den sentrale organisasjonen for gjenoppbygging av Irak. Chirac, Putin og Schröder understreket at FN må ha hovedansvaret for gjenoppbyggingen av Irak, og at nasjonenes suverenitet er et umistelig gode. Putin understreket at 80 prosent av verdens folk lever under regimer som ikke har en europeisk demokratisk standard, men at verden vil bli helt uoversiktlig hvis slike problemer skal løses med krig. De historisk sett tre europeiske kontinentale stormaktene talte klart med felles røst om spørsmål som i hele Europa, og i det meste av verden ellers, oppfattes som helt opplagte.

Men var det noen som hørte på? Fra Washington var det ingen umiddelbare reaksjoner på det europeiske toppmøtet i St. Petersburg i går. Men vi vet at Bush-administrasjonen gang på gang har understreket at den betrakter Irak som sitt ansvar. USAs viseforsvarsminister Paul Wolfowitz har sagt rett ut at Frankrike bør straffes for problemene de har laget for USAs krigføring, og selv utenriksminister Colin Powell gjør seg lystig på Europas bekostning når han kommenterer kravet om FNs rolle slik: «Jeg er ikke sikker på hva det betyr. De sier bare {lsquo}sentral', og så flyr de til neste møte.»

Det ser ut som Bagdads uventet raske fall har gitt deler av Bush-administrasjonen en rus som både er salig og farlig. Pressen latterliggjøres av forsvarsminister Donald Rumsfeld for å rapportere kritisk om kaoset som herjer Irak. Og europeiske stormakters kritikk, er nå det noe å bry seg om? Krigen skapte en diplomatisk strid som er farlig på lengre sikt. Den diplomatiske striden ser paradoksalt nok ut til å bli forsterket av freden. Kan noen «over there» vennligst lytte til fornuft.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media