Lytt til protestene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag åpner Verdensbankens forskerkonferanse i Oslo. I går gikk den alternative konferansen Åpent Forum av stabelen, der Zambias tidligere president Kenneth Kaunda var blant hovedtalerne. Allerede lørdag ble de første demonstrasjonene mot arrangementet avholdt. Til tross for politiets frykt og forberedelser var aksjonene meget fredelige. Nye demonstrasjoner er varslet i dag.
  • Verdensbanken er en av de mektigste politiske og økonomiske aktørene på den globale arena, men er grunnleggende udemokratisk i sin struktur. USA har 20 prosent av stemmene, de nordiske landene 6 prosent og de afrikanske landene sør for Sahara bare 7 prosent til sammen. Til tross for at Verdensbankens uttalte mål er fattigdomsbekjempelse, viser en rapport som opprinnelig var bestilt av banken selv og utarbeidet av SAPRIN (Structural Adjustment International Network), at dens krav om strukturtilpasning i de landene der den engasjerer seg, har omfattende miljømessige og sosiale skadevirkninger som konsekvens.
  • Kritikken til tross: Målet kan ikke være å avskaffe Verdensbanken, en globalisert økonomi trenger en slik institusjon, men å bidra til at den selv gjennomgår strukturelle endringer. Bare da kan den tjene de fattige landene, og ikke forbli et redskap for en moderne økonomisk imperialisme. Derfor er det forstemmende at deltakerne på den alternative konferansen ikke ønsket å gå i dialog med forskerne som nå er i Oslo.
  • Protestene mot Verdensbanken retter seg også mot en globalisert verdensorden der hensynet til penger og profitt tramper over menneskenes mangfoldige behov. Blant annet fordi protestene er like internasjonale som økonomien selv, er den blitt kanalisert inn i andre bevegelser enn de politiske partiene. Men vi bør venne oss til å lytte like mye til dem som vi gjør til etablerte partier. De representerer på sin måte politikkens globalisering. Vi vil derfor håpe at dagens demonstrasjoner ikke utnyttes av bråkmakere, men gjør politiets krigsforberedelser til skamme, slik situasjonens alvor tilsier.