- Lytt til verden, president Bush!

Over hele verden gikk opp mot 10 millioner i fredsdemonstrasjoner i går. Med ett budskap: - Lytt til verden, Bush!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Flere hundre tusen newyorkere fylte hele det østlige Manhattan.

Rudy Perkins og kona hadde vært oppe grytidlig i går morges for å bli med en buss fra Athol i Massachusetts inn til New York.

- Det er utrolig viktig for oss å få være med her. Vi føler oss så maktesløse når vi sitter i stua og ser denne vanvittige driften mot krig på TV. Vi alminnelige amerikanere er imot dette, men det kommer ikke fram.

Ingen marsj

Han og kona forsvinner inn i folkehavet som beveger seg rundt 3. aveny. Enkelte anslag tydet på at så mange som en million mennesker var i gatene i New York i protest mot krig.

Ironisk nok synes hele denne delen av Manhattan å være i bevegelse, fordi politiet hadde forbudt arrangørene å lage en marsj. Av sikkerhetshensyn fikk de bare lage en demonstrasjonssamling.

Skuespilleren Susan Sarandon og nobelprisvinneren Desmond Tutu var to av talerne. Den sørafrikanske presten formulerte seg slik:

- Nå må USA lytte til resten av verden, og det resten av verden sier: Gi inspektørene i Irak mer tid.

Global protest

I landet til USAs varmeste støttespiller, Tony Blair, deltok over en million i protesten mot regjeringens krigslinje.

- Denne krigen handler bare om olje. George W. Bush har aldri brydd seg om menneskerettigheter, sa Londons borgermester Ken Livingstone.

I Berlin i går trosset en halv million kulda og samlet seg til den største antikrigsdemonstrasjonen i Forbundsrepublikkens historie.

I Italia gjorde et folkehav på nærmere tre millioner deltakere demonstrasjonen til et fargerikt karneval. Mange hadde svøpt seg i flagg i regnbuens farger med ordet «Fred», og ropte paroler om fred til muntre toner.

I Frankrike deltok en halv million mennesker i demonstrasjoner landet rundt.

Også i Tel Aviv, Israels hovedstad, demonstrerte 5000 mot krig i Irak.