Lyttende redaktør

Navn: Per Norvik Alder: 62 Yrke: Redaktør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Norvik, som i en alder av 62 år synes det er tid for å prøve noe nytt, har en særegen evne til å holde tett. Han fortalte for eksempel ikke sin sjefredaktør, Einar Hanseid i Aftenposten, om sin beslutning om å begynne i TV2 før et knapt døgn før nyheten sprakk. Det sies om denne nestoren i norsk politisk journalistikk at han har kunnskaper nok til å fylle forsidene på en hel årgang tabloidaviser. Men han har valgt å gjemme mesteparten i sitt hjerte. Nettopp derfor er han en person som mange rådfører seg med og betror seg til. Folk har tiltro til at han ikke misbruker informasjon.

Men Norvik holder nok fast ved sin evne til å skille skitt og kanel også hos Kåre Valebrokk i TV2. For det er også slått fast om denne tilbakeholdne, gentleman of the press: Han tier ikke i utide. Under hans ledelse har politiske avdelinger i flere tunge medier fått mangt et maktmenneske til å skjelve. I forståelse av politiske prosesser kan han måle seg med de mest velkjente horn på veggen. Hans kommentarartikler er nådeløst klare. Mange av dem får også politisk betydning.

«Korrekt antrukket mann i blå dress med pen fremferd. Seriøs. Faglig tung med dyptgående politiske innsikt. Spesielt utviklede evner til å lytte», er Aftenpostens egen beskrivelse av «overløperen» i et av svært få portretter som finnes av ham. Når vi søker i arkivene finner vi mange artikler «Av Per Norvik», svært få «om» Per Norvik. Litt fakta lar seg spore opp: Norvik er født i Vadsø 10. februar 1938, er bror av tidligere Statoil-sjef Harald Norvik, fetter til avdøde Høyre-leder Erling Norvik. Avbrøt medisinstudiet til fordel for journalistikken. Begynte i Morgenbladet i 1959, fortsatte i Aftenposten, gikk så over til NRK Radio, før han i 1978 fortsatte i VGs politiske avdeling, hvor han var politisk redaktør fra 1984 til 1994. Da ble han med Einar Hanseid over til Aftenposten, som han nå forlater.

Per Norvik liker ikke oppmerksomhet omkring sin person. Da han fylte 60 år i februar for to år siden, og ble overøst med godord under en mottakelse i Det Norske Teatret, var det en lidende jubilant som måtte finne seg i å være i sentrum. Nå vil han komme i et sterkere fokus enn noensinne. Kanskje er det et aktivt forsøk på å overvinne sin sjenanse og bevise at det kan gjøres med verdighet.