Lytter ikke til Trygve

Dagbladet vet at Senterpartiet fortsatt står hardt på at SV ikke skal inn i regjering. Likevel er tonen uendret i Ap: Jonas Gahr Støre tviholder på en trepartiregjering.

VIL IKKE HA MED SV: Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet gir fortsatt Jonas Gahr Støre tydelig beskjed om at SV ikke er ønsket i regjering. Støre håper fortsatt å snu Vedum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL IKKE HA MED SV: Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet gir fortsatt Jonas Gahr Støre tydelig beskjed om at SV ikke er ønsket i regjering. Støre håper fortsatt å snu Vedum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skrev allerede før sommeren at Jonas Gahr Støre ikke hadde noen plan B: Det er bare en regjering med Ap, Sp, og SV som gjelder for Støre.

Dette er til tross for at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum igjen og igjen avviser SV som regjeringspartner.

Etter valget, hvor de tre partiene sammen fikk flertall, har Støre hatt samtaler med de rødgrønne partilederne. Hans plan om en trepartiregjering ligger fast.

SKANDALESAKEN: Seniorrådgiver i TRY Råd og tidligere redaktør i avisa Vårt Land, Åshild Mathisen, er klar i sin tale om hva hun mener er best for KRF etter pressekonferansen med partiets leder, Kjell Ingolf Ropstad fredag 17. september. Vis mer

Sp står hardt på sitt

Støre har likevel fått gjentatte beskjeder fra Vedum om at ingenting er uendret i Senterpartiet.

- Jeg har fått alle fullmakter jeg trenger for å få gjennomslag for vår politikk, sa Vedum på torsdag, med tydelig henvisning til landsmøtevedtaket om å gå inn i en «Sp/Ap-basert regjering».

Han sa også at de beste løsningene kommer gjennom samtaler med Ap og Sp.

Støre har foreløpig heller ikke fått avtale om en felles prat med sine foretrukne regjeringspartnere.

Men som Dagbladet kunne melde, tekster og ringer Støre med Vedum og Lysbakken daglig.

Støres plan ligger fast

Samtidig spekulerer flere i at SV, som nå må skule på et sterkt Rødt over sin venstre skulder, ikke vil kunne få nok gjennomslag i en regjering med Ap og Sp.

Dermed kan SV fort ende med å stille så høye krav til en rødgrønn regjering at Senterpartiet nær sagt flirer.

Likevel er ikke planen endret i Arbeiderpartiet, etter det Dagbladet forstår: Støre tviholder på at Sp og SV er hans foretrukne regjering, og Ap-lederen er fortsatt optimistisk på at han kan bære de sprikende staurene helt inn til Statsministerens kontor i løpet av de neste ukene.

I Ap-toppen er det fortsatt, som det var i vår og i sommer, en oppfatning om at Sp vil «falle inn i folden» og danne regjering med Ap og SV.

I Senterpartiet har denne holdningen lenge irritert flere ledende skikkelser.

SV-skepsis

Flere Sp-profiler har etter valget også gjentatt sin SV-skepsis, men det er et splittet parti.

Sp-nestleder Ola Borten Moe sier til Adresseavisen at han helst vil ha en mindretallsregjering av Ap og Sp - med SV som støttehjul.

- Sitter du i regjering sammen, må du være enig om absolutt alt, forklarer han.

Profiler som Kjersti Toppe (Sp) og Per Olaf Lundteigen har sagt det motsatte, og åpnet for et regjeringssamarbeid med SV.

Et digert hinder

Dagbladet fortalte nylig om et av de største hindrene for at Sp og SV kan finne sammen i regjering: SVs landsmøtevedtak om å sende en eventuell regjeringsplattform ut på uravstemning i partiet.

Dette er svært upopulært i Senterpartiet. Vedum og co. opplever det som unaturlig at dragkamper bak lukkede dører i praksis skal ut på høring i SV.

Det stilles også spørsmål om hvilket mandat SVs delegasjon har i forhandlingene.

Etter det Dagbladet forstår har ikke SV avklart framgangsmåten med verken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet. SV-ledelsen oppfatter likevel at uravstemningen ikke vil være avgjørende ødeleggende for forhandlingene.

Sp taper intern kamp

En mer underliggende bekymring er at hvis regjeringserklæringen skal sendes ut til hele SVs medlemsmasse for godkjenning, så får høyresiden anledning til å hakke løs på den i flere dager før den eventuelt blir godkjent.

Senterpartiet håper, etter det Dagbladet forstår, at SV kan presses til å legge landsmøtevedtaket om uravstemning bort.

Men Dagbladet er kjent med at Senterpartiet ikke får støtte hos Arbeiderpartiet. Ap ser ikke på SVs uravstemning som noe betydelig problem for å danne en trepartiregjering. Støre og co. mener det er lite å gjøre med et landsmøtevedtak i et samarbeidsparti, og forbereder seg dermed på at forhandlingsutfallet skal ut på avstemning i SV.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer