Situs inversus totalis

Lyttet etter hjertet - hørte ingenting

Olesya (27) sine indre organer er speilvendt.

SPEILVENDT: Olesya Kulikova (27) har ikke hjertet på venstre side som oss andre. Foto: Jam Press
SPEILVENDT: Olesya Kulikova (27) har ikke hjertet på venstre side som oss andre. Foto: Jam Press Vis mer
Publisert

Helt fra fødselen av har russiske Olesya Kulikova (27) hatt en rekke helseproblemer som ofte har endt med sykehusinnleggelse.

I løpet av oppveksten opplevde hun å få blant annet lungebetennelse, astma og intense magesmerter, ifølge nyhetsbyrået Jam Press.

Ingen leger greide å sette fingeren på hva det som var feilet Olesya før hun var i tenåra.

- Jeg var 14 år da jeg fant ut at hjertet mitt var på høyre side. Som 18-åring fant jeg ut at levra mi var på venstre side, sier Olesya til nettstedet Need To Know.

Speilvendte organer

27-åringen lider nemlig at en svært sjelden tilstand kalt situs inversus totalis, som rett og slett betyr at alle hennes indre organer er speilvendt.

- I 2019 var jeg innlagt på sykehus med lungebetennelse, og da fortalte de meg at lungene mine var speilvendte. Hver gang jeg går gjennom en ny medisinsk undersøkelse, må jeg forklare at hjertet mitt er på høyre side - ikke venstre som hos alle andre, sier hun.

HØYRE SIDE: Dette røntgenbildet viser at Olesyas hjerte ligger på høyre side. Foto: Jam Press
HØYRE SIDE: Dette røntgenbildet viser at Olesyas hjerte ligger på høyre side. Foto: Jam Press Vis mer

Noen velger å få tatoveringer eller bære smykker som kan varsle helsepersonell dersom de har en spesiell type tilstand. Olesya forteller at hun ikke har noe slikt.

- Når jeg tar EKG-tester for å sjekke hjerterytmen min, må jeg be legene om å plassere elektrodene på høyre side, forteller den russiske kvinnen.

Flere problemer

Olesya forteller at tilstanden hennes har gjort det vanskelig å påvise og behandle andre helsemessige problemer. En annen genetisk tilstand har gått ubemerket hen - helt til i fjor.

- I 2021 ble jeg diagnostisert med Kartageners syndrom, en arvelig tilstand som gjør det vanskelig å flytte smuss og væske fra lungene. På grunn av dette har jeg hatt lungebetennelse fire ganger, og siden jeg også har astma, hoster jeg konstant og er alltid kortpustet.

Kartageners syndrom er en kombinasjonen av bihulebetennelse (sinusitt), en sykelig utvidelse av bronkialgrenene i lungene og plassering av hjertet på høyre side av brystkassa, ifølge Store norske leksikon.

STÅR FREM: Oli London identifiserer seg ikke lenger med sitt britiske opphav. Video: Oli London/Youtube. Rød Løper/Celina Morken Vis mer

I april i år dro Olesya til sykehuset fordi hun hadde vondt i magen.

- Da jeg fortalte legen om tilstanden min, foreslo han at det var blindtarmsbetennelse. Det viste seg å være nyrestein, sier hun.

Olesya har begynt å trene i håp om å få lungene til å fungere riktig. Så langt synes hun det er blitt lettere å puste.

Bekymret for graviditet

Hun hevder imidlertid at det finnes få studier om tilstanden hennes. I en studie fra 2021 går det fram at misdannelsen har vært kjent siden oldtida, men legene har ikke mye erfaring med den.

Nå uttrykker 27-åringen bekymring rundt hva som skulle skje dersom hun blir gravid. Hun frykter at det ville resultert i abort.

- Jeg møtte ei jente som fødte en gutt med tilstanden. Hun fortalte meg at da hun var gravid, hadde leger sagt at det ikke var noen mulighet for at barnet ville overleve etter fødselen. Hvis han hadde overlevd, så ville han kanskje blitt funksjonshemmet. Hun fikk tilbud om abort, sier hun.

Jenta fikk imidlertid en helt frisk baby, ifølge Olesya.

- I et annet tilfelle ble barnet født med hjertet på høyre side, og det hadde en defekt. Men babyen ble operert og nå har han et friskt hjerte, hevder hun.

- Var flau

Olesya er den eneste personen i familien som har tilstanden, og hun har ennå ikke fått noen barn.

Hun håper hun kan bidra til å spre budskapet om at de som har en unormal tilstand kan leve til de blir voksne - og at de ikke er alene.

- Jeg innrømmer at jeg var flau over at jeg hadde situs inversus totalis, men jeg begynte å blogge - og folk fra hele verden skrev til meg. De aller fleste stiller meg spørsmål om helsa mi, og mange finner meg gjennom emneknagger. Da tilbyr jeg dem støtte, sier hun, og legger til:

- Alle håper selvsagt at barna deres skal leve lykkelig i alle sine dager med denne unormale tilstanden, og jeg er overbevist om at vi kan leve et helt normalt liv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer