- Lyver alltid for politiet

LILLESTRØM (Dagbladet): Politiet sikter Vetle Zakarias Hrtska for falsk forklaring. Dette betyr en dramatisk vending i saken for Lars Grønnerød. I dommen fra Nes herredsrett var Hrtskas forklaring sterkt medvirkende til å frikjenne Lars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et pistolmagasin som ble funnet hjemme hos Lars, ble brukt under trippeldrapet 22. mai 1999. Men Lars ble likevel frikjent av Nes herredsrett. Bakgrunnen var blant annet vitneutsagnet til Hrtska, som mener at Kristin plasserte magasinet i leiligheten til Lars to- tre uker etter drapene.

Ny straffesak

I retten i går sa Hrtska, som er en god venn av Lars, at han alltid løy for politiet.

Kristins forsvarer, Johnny Veum, ba aktoratet ta affære. Aktor Olav Helge Thue bekreftet direkte at det vil bli innledet straffesak mot Hrtska, men vitnet fastholdt at han ikke løy om Kristin og magasinet.

Også for Kristin ble gårsdagen dramatisk, men med positivt fortegn.

En kvinne hevdet i herredsretten at Kristin hadde forklart henne at hun hadde økonomisk vinning ved å medvirke til trippeldrap. I herredsrettsdommen er det lagt vekt på at Kristin hadde nettopp økonomisk motiv.

I går ble vitnet, som døde i fjor høst, stemplet som narkoman og løgner av sin egen datter.

Sinnssykehus

- Min mor hadde brudd på virkelighetsoppfatningen, og var innlagt på sinnssykehus flere ganger. Jeg ville ikke fått sove godt om natta heretter, hvis jeg ikke hadde fått fortalt dette, sa dattera.

Tor Kjærvik sier at politiet visste om kvinnens tilstand da hun avga politiforklaring.

- Hennes mentale tilstand burde politiet ha opplyst om til oss før hun vitnet i herredsretten, slik at hun kunne blitt konfrontert med dette, sier han.

Et annet vitne, som skal ha overhørt deler av samtalen mellom Kristin og moren, skulle vitne i går. Hun møtte ikke. Nå skal kvinnen pågripes av politiet, for framstilling i lagmannsretten mandag.

De verste fiender

Nå er vitneførselen så godt som ferdig i Orderud-saken. Rundt hundre vitner har kjempet for å bli trodd av juryen. I denne saken, hvor det er så få tekniske bevis, vil sakens utfall avhenge av hvem juryen tror på. Men en ting er sikkert: Det er kommet mange løgner fra vitneboksen.

Tiltalen i Orderud-saken bygger først og fremst på forklaringene til Kristin og Lars. Kristin hevder at Per, Veronica og Lars planla drapene lille julaften 1998, og at hun da ga ekteparet Orderud to pistoler. Lars hevder at han ga ekteparet våpentrening denne kvelden, og at han seinere ga drapsrevolveren «Lillegutt» til Per i bytte mot en pistol. Ekteparet Orderud nekter for at dette har funnet sted. De tiltalte er hverandres verste fiender i saken, og noen av dem må lyve. Og alle fire har sagt og gjort ting som svekker deres troverdighet på en alvorlig måte.

De rundt hundre vitnene i saken, har på ulikt vis styrket eller svekket de tiltaltes forklaringer.

SKJULER SANNHETEN: - Jeg lyver alltid for politiet, men jeg sier sannheten her i retten, sa Vetle Zakarias Hrtska i Eidsivating lagmannsrett i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer